sourze.se
Artikelbild

Häxjakten på min graffitiutställning

Falskt anklagade för kriminalitet, sen utslängda.

Stockholms stad försöker sig på konstcensur genom häxjakten på min graffitiutställning STHLM UNDERGROUND. Jag känner mig rädd som medborgare i Sverige efter den behandling jag och STHLM UNDERGROUND fått av Stockholm stad, med Birgitta Rydell, kulturborgarråd fp i spetsen.

Beslutet om en uppsägning av mitt hyreskontrakt från Richard Skoog, Brandförsvaret, kom efter påtryckningar och lobbying från Gatu- och fastighetskontoret, vars representanter från klottergruppen, Gunilla Arvor, var på plats innan beslutet tagits.

Richard Skoog kom i antåg av två uniformerade poliser till entrén till lokalen 20 minuter efter jag fått beslutet per telefon, för att ge mig uppsägningen den 9 januari 2002. Sedan i onsdags har Birgitta Rydell ett flertal gånger i media uttalat sig om sambandet mellan den lagliga utställningen och olaglig graffiti. Inga sådana bevis finns. Rydell har även anklagat medverkande konstnärer för att vara grovt kriminella. Inga sådana bevis finns.

Rydell och de andra motståndarna inom Stockholms stad famlar i luften för att försvara den policy mot graffiti som jag med utställningen visat vara ohållbar.

Mina intentioner var och är i och med utställningen att ge graffitimålare en ocensurerad och laglig plats att ställa ut sina verk på. Jag och graffitimålarna är överens om att det är endast på detta sätt som man kan minska olaglig graffiti, att ge en alternativ plats åt detta bilduttryck.

Utställningen öppnar idag igen eftersom uppsägningen rent juridiskt är ogiltig. Även på denna punkt har Stockholm stad gjort fel.

Jag kräver att policyn mot graffiti slopas och att lagliga
graffitiaktiviteter slutar att motarbetas av Stockholm stad!

Fil. Kand Anna Ekholm


Om författaren

Författare:
Anna Ekholm

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2002 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: