sourze.se

Graffiti - entartete kunst?

Jag vill inte bo i en stad där "kulturborgarrådet" förklarar vissa sorters konst för olaglig.

Det var i onsdags när jag kom hem från en poesiuppläsning som jag möttes av nyheten på TV att graffitiutställningen "Stockholm Underground" skulle stängas och förklaras för olaglig. Rickard Skoog på Stockholms brandförsvar, som hyrde ut utställningslokalen, förklarade helt frankt orsaken: "Detta är inte konst". Och han stödde sig på ett policybeslut från Stockholms stad att all form av graffiti skulle motarbetas.

I fredagens DN svarar kulturborgarrådet Birgitta Rydell i samma anda, att det gäller att programmatiskt motarbeta graffitin. Hon ser utställningen som en provokation mot stockholmarna. Jag skulle tvärtom säga att det är en provokation mot stadens konst- och kulturintresserade publik att ha ett kulturborgarråd som stöder censur!

Visst, vi har varit med om mycket under det senaste året. Vi har sett politiska domar efter Göteborgskravallerna. Nu ska vi också få uppleva att konstcensur införs i huvudstaden. Jag får vibbar direkt från 30-talets Tyskland.
Nazisterna använde sig av begreppet "entartete konst" urartad konst för att fördöma vissa former av konst som de ogillade, framförallt expressionistisk och abstrakt konst. Expressionism betecknades av propagandaministern Goebbels som en "judisk uppfinning", konstnärer och museifolk anklagades för "kulturbolsjevism".

"Med fullmakt från Hitler beslagtogs konstverk i tyska museer och visades 1937 på en stor hatutställning i München med titeln "Entartete Kunst". Mer än 100 konstnärer var här representerade, bland annat Max Beckmann, Emil Nolde, Marc Chagall, Ernst Ludwig Kirchner och Otto Dix. /---/ Många konstnärer fick utställningsförbud, några förbjöds att måla" citat från Nationalencyklopedin.

Visst, graffitin har historiskt vissa kopplingar till olaglig verksamhet, självklart. Jag är själv ingen anhängare av meningslöst klotter i stadsbilden. Men här handlar det ju om konstnärer som gör tavlor, låt vara med sprutmålningsteknik! Att förbjuda dem är att vilja förbjuda konst. Och då har det gått långt i Sverige.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2002 16:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: