sourze.se

Jag kräver oral respekt!

Det är inget jag tänker be snällt om.

SAOB: Respekt; hänsynstagande; undseende.

För er som ändå inte förstår - alternativt, inte vill - kan jag förtydliga: Ge fan i att sparka folk i arslet.

Vadan då detta försök till att förklara ett ord som vi dom allra flesta av oss i alla fall lärde oss i grundskolan? Därför att det finns mentala stenstoder som fortfarande inte anammat innebörden av respekt.

Respekt visar man sina medmänniskor. Alla. Oavsett om man är djupt oense, oerhört sams eller inte har nämnvärt mycket med varandra att göra. Jag går gärna i klinch om jag har diametralt motsatt uppfattning och försöker hålla mig inom ramen för gott uppförande. Det vill säga; försöker att inte klandra personens utseende, bakgrund eller andra yttre omständigheter. Inte heller anmärker jag på skitsaker som stavfel, ordens ordningsföljd eller ställer frågan: är du dum i huvudet/på riktigt? Istället försöker jag slå hål på dennes argument genom att framlägga mina egna argument, som i mitt tycke naturligvis är bättre.

I mitt tycke ja! Dessbättre dessvärre? är det ett synnerligen svårt projekt att gå i hamn med. Speciellt inom politiska frågor är en åsikt svårtöjbar, för att inte säga näst intill omöjlig att dra av. Vilket får till följd att politiska debatter ofta hemfaller till diverse låga påhopp när motparterna upptäcker att det inte går att övertyga sina meningsmotståndare om förträffligheten hos den egna åsikten.

Vandrar man då vidare från politikens bakgård och tittar runt i samhället är det lika illa ställt där. Bristen på respekt är kränkande. Kränkande för mig, för invandrare, för kvinnor, för män, för oliktänkande, för äldre, för yngre och för resterande delen av befolkningen. En ogenomtränglig orddjungel härskar och den med flest kränkande ord per minut går segrande ur flödet. Till vilken nytta? Ett slags självtillfredsställande oralonanerande som är högst tillfälligt. När ord som hora och bitch används dagligen är det inte bara en kränkning utan en språklig urholkning. Att då komma dragandes med; använder man dessa ord tillräckligt mycket blir dom avdramatiserade. Det håller inte. Av den enkla anledningen att då kommer andra ännu smädligare ord att användas.

Ord som jag inte tänker ta i min mun, och dessutom säkert skulle censureras lika väl är väl det. Det är helt ok att inte gilla mig, varken som privatperson eller skribent, men det behöver man inte visa genom att vara smaklös. Det är synnerligen illa ställt när man måste kräva att få mötas av oral respekt. Men det gör jag, och jag väntar mig inget annat än att det åtlyds. Helt enkelt för att tasksparkar är ett begrepp som snarast bör packas ned i en låda och skyndsamt ställas längst in i den mörkaste av vindsvrår. Vi förtjänar det.

Sist vill jag bara tillägga att om inte du Claes tar mig på allvar, så tar jag åtminstone dig på allvar, trots din uppenbara brist på respekt.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2002 10:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: