sourze.se

"Jag fattar inte..."

Metadebatt, del 1: Varför skyltar folk med att de inte fattar? Varför är oförmåga att förstå ett debattargument?

"Självklart föraktar jag inte "alla" de som tycker om historier som denna, men jag förstår inte hur man kan göra det. " 1

"Alltså jag fattar inte hur man kan se på porr". Okänd

"Jag begriper verkligen inte hur man kan ..."

Vad är det folk vill säga med den här typen av formulering? Det känns som att de vill säga att de har tänkt på det hela mycket noga och att de kommit fram till att det finns ingen anledning att göra/tycka på det viset... vilket då givetvis lämnar deras egen åsikt som den enda rätta.

Nå ja... det är åtminstonde vad de VILL förmedla. Jag tolkar det hela ganska annorlunda.

Det jag hänger upp mig på är just de första tre orden: "Jag fattar/förstår/begriper inte...". Betyder det att det inte finns skäl? Är verkligen alla skäl och förklaringar som bortblåsta?

Skäl finns det... alltid. Oavsett om det är acceptabla eller inte så finns det alltid skäl... en orsak... en anledning till varför. Även om skälet är "Äh jag fick bara ett konstigt ryck" så är det också ett skäl. Det finns alltid en anledning.

Så vad betyder det när någon säger "Jag fattar inte..."? Lyssna på vad de säger: "Jag fattar inte...". Det säger en hel del, eller hur? De fattar inte. De har inte förstått. De begriper inte. De skyltar med sin egen oförståelse.

Varför de inte begriper kan sedan spekuleras i. Lathet kanske? De orkade inte sätta sig in i det. Dumhet? Var försiktig med att använda det som svar. Folk kan bli rätt sura när man kallar dem idioter. Ovilja? Ibland är det enklare och smidigare att förbli oförstående än att behöva möta argumenten. "Ignorance is bliss".

Poängen med detta? Säg inte "Jag förstår inte...". Det enda du gör är att berätta att du verkligen inte fattar. Du blottar halsen. Och förr eller senare hugger någon.

1 Björn Tidstrand, Sourze-artikeln "Sagan om ringen - jag spyr"


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2002 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: