sourze.se

Ett sätt att rädda världen

Under hundratalsmiljoner år har människan utvecklats till en evolutionär varelse, en sökare, som söker och prövar sig fram till det för stunden bästa valet.

Det är väsensskilt från det som funnits de sista 3000 åren: religionen. Religionen representerar ett val mellan två alternativ: Så här är det - så här är det inte, vilket står i motsats till det evolutionära sättet att nalkas problem. Följaktligen är religion ett per definition felaktigt sätt att se på världen. Det leder till konflikter och krig, vilket vi kan se i dag.

Även andra liknande tankesystem och ideologier, är på samma sätt väsensfrämmande för människan. Hon kan helt enkelt inte handskas med problemställningen "rätt" - "fel", och anslutning till ett sådant tankesystem utmynnar alltid i konflikter och krig. Låt oss fortsätta att utvecklas på det sättet vi kan, genom sökning, prövning och val mellan många alternativ. Lås inte in oss i religioner och ideologier, det är oss väsensfrämmande. Den där Gud, som så kallade profeter säger sig ha haft kontakt med, är bara
hallucinationer tillkomna under psykoser.


Om författaren

Författare:
Robert Dahlquist

Om artikeln

Publicerad: 07 jan 2002 14:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: