sourze.se
Artikelbild

Vita slavarbetare i Sverige

Kära du, alla har väl en!

Kära du, alla har väl en? utbrast kvinnan i rött förvånat när jag ifrågasatte bruket av "svart" städhjälp "Min är från Polen och hon är sååå bra. Förut hade vi en från Filippinerna och det var inte alls samma sak."

Hela sällskapet ställer sig frågande till mina dubier angående att smita från skatten och anlita underbetald utländsk arbetskraft. "Men sjukvården som har så svårt på grund av nedskärningar då", försöker jag, "om inte vi betalar skatt, hur ska det någonsin bli bättre?"

Singelkvinnan i lilla innerstadslägenheten replikerar; "Jo, men det är ju inte klokt att jag med min höga lön och all min utbildning ska behöva arbeta i två timmar för att få ihop till en timme laglig städhjälp. Det känns som en nedervärdering av mitt arbete. Min polska är tunn som ett streck och jobbar 12 timmar om dygnet alla dagar. Hon äter aldrig något när hon är hos mig. Hon har man och fyraårig son i Krakow. De bor inneboende i ett rum i hennes föräldrars lägenhet. Hon är här ett halvår i sträck för att tjäna ihop till en egen lägenhet."

Tvåbarnskarriärmamman med stor villa lägger sig i; "Det är ju hemskt för dem att de måste vara borta från sina barn så länge. Själv har jag ju städhjälp för att få lite mer kvalitetstid med mina barn och slippa ägna helgerna åt städning. Det har varit lite struligt för oss för en av våra polskor hade en treåring som skrek efter henne så mycket att hon fick åka hem. Då fick vi ta introduktionen en gång till med hennes syrra. Jättejobbigt!"

"Men är det verkligen rätt att utnyttja andra människors olyckliga situation på det viset och samtidigt bidra till försämringen av den offentliga sektorn här hemma?" undrar jag. "Dina barn går ju på dagis och du tycker ju att det blivit alldeles för stora barngrupper på sistone."

"Du - jag ska säga dig att som jag ser det så gör vi henne en tjänst. Jag menar hon är ju ändå här. Hon skulle ju kunna komma till en våldtäktsman eller vem som helst, eftersom hon är här olagligt kan hon ju inte anmäla någonting. Vi är ett jättetryggt ställe för henne att komma till", säger tvåbarnskarriärmamman lätt aggressivt.

"Dessutom är det jätteskönt att slippa städa själv och framförallt att slippa bråka om städning", säger tvåbarnskarriärpappan. "Alla andra har ju förresten svart städhjälp. Man ska ju vara idiot om man förutom 58 procent skatt är den enda som betalar för laglig städhjälp. Dessutom är ju svenskar så jävla lata och ska jämt vara hemma med sina snoriga ungar och ha en massa förmåner. Nej tacka vet jag polskor - de har inte massa krav."

"Men är du inte själv hemma med dina barn när de är sjuka?" frågar jag.

"Jamen det är väl för fan skillnad, jag har ju råd", säger tvåbarnskarriärpappan. "Har inte du det eller vad är det frågan om?"

"Jovisst", svarar jag.

"Dåså!" säger damen i rött.

Och de har ju faktiskt helt rätt! Min polska har tyvärr bara tid att komma hit varannan vecka, men hon är sååå duktig. Hon stryker skjortor också.


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2002 13:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: