sourze.se

Lars Johan Hierta

En kort hyllning till Aftonbladets skapare Lars Johan Hierta och hans insatser för Sverige.

Många händelser i den svenska historien kan anses viktigt och avgörande för den liberala utveckling landet har haft. Tveklöst bidrog prästen Chydenius starkt till den liberala reformvind som drog över landet på 1800-talet, men med största sannolikhet hade någon annan fört liberalismens lära till Sverige om inte Chydenius hade gjort det.

En väldigt viktigt tid för dagens situationen är PHM-debatten som räddade oss från ren socialism men inte heller den är lika avgörande för den långsikta liberala reform som funnits i Sverige som tog sitt definitiva avstamp när Lars Johan Hierta bildande Aftonbladet.

När Hierta bildade tidningen 1830 och sedan ledde den framgångsrikt i över 20 år lyckades han sprida liberala idéer i hela landet som för alltid kommer att finnas kvar. Han gjorde ett betstående intryck i samhällsdebatten och gick dit ingen vågat gå tidigare.

Med Aftonbladet blev Hierta en centralfigur i samhällsdebatten och hans tidning gick hand i hand med liberalismen. Men det fascinerande är att han inte nöjde sig med att skriva om liberalismen och kapitalismens alla fördelar, utan var även på det praktiska planet en av dess främste företrädare. Han drev inte bara sin tidning med större framgång än vad någon annan gjort tidigare, han drev även företag som Munksjö och Liljeholmens Stearinljus, bedrev internationell handel och finanserade mängder av industrier.

Dessutom så måste man beundra honom för att han vände sitt eget stånd, adeln, ryggen och blev istället borgarståndets främste företrädare. Han öppnade dörrar som förut varit stängde och drog sig inte för att framföra åsiker som får dåtiden var obekväma.

I och med Aftonbladet fick de stora massorna chansen att på ett lättläst och alldagligt sätt ta del av liberala idéer och de politiska förvecklingarna i landet. Det var till stor del Hierta:s förtjänst att arbetarklassen blev en av de främste liberala kämparna med harmoni- och associationsliberalerna i spetsen.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 02 jan 2002 14:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: