sourze.se

Rökning skall totalförbjudas

I gårdagens Expressen kunde man läsa om hur Miljöpartiet vill totalförbjuda folk från att röka. Det är rent förtryck, den som vill röka skall få göra det - såvida ingen annan drabbas av det.

Cancerfonden forskar ideligen om konsekvenserna av rökning. Den senaste undersökningen utfördes tillsammans med politiska partier, företag och organisationer som var 17 till antalet. Miljöpartiet vill totalförbjuda rökningen, medan de övriga som svarade i undersökningen tror att rökningen kommer att minska under de närmaste åren. Samma parti skall nu lägga fram en motion om att affärer skall tvingas söka tillstånd för att få sälja tobak, på samma sätt som med alkohol. Allt enligt Expressen.

Det är sannerligen rent förmynderi. Det är en självklarhet att var och en skall få bestämma över sitt eget liv; den som vill röka måste få göra det. Sedan kan det däremot diskuteras huruvida rökning är bra eller inte, men det kan inte förbjudas. Det är disrespekt av rökarna att blossa ut sin rök på andra, som kanske far illa av det. Men att förbjuda rökning är nog inte den bästa lösningen.

Istället för att förbjuda rökningen kan man bestraffa de som missköter sig genom att slänga fimpar på gatan eller röker på platser där det råder rökförbud. Däremot är det bra med åldersgränsen på tobak, den kanske hindrar några från att bli nikotinister. Det är nämligen inte hälsosamt, men ingen i hela världen skall förbjuda någon annan att göra något som man själv vill göra - förutsatt att det inte drabbar en medmänniska.

Tag själv ställning. Ställ dig frågan "vad tycker jag, är det inte rimligt att man skall få bestämma över sitt eget liv?"


Om författaren

Författare:
BT

Om artikeln

Publicerad: 29 dec 2001 17:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: