sourze.se

Erövra den kvinnliga sexualiteten

Det är alla feministers skyldighet att gilla och konsumera bra porr. Med bra menar jag jämställd och verklighetstrogen porr.

Feminister har ofta kämpat emot att kvinnor utnyttjats sexuellt, och att vi framställs som sexobjekt i mycket stor utsträckning. Visst är det bra att vända sig mot att kvinnor utnyttjas, men i kampen mot att se kvinnan som en sexuell varelse riskerar man att beröva kvinnan hennes rätt till sin sexualitet. Vi kvinnor är nämligen i allra högsta grad sexuella varelser, precis som alla män. Det är helt enkelt mänskligt att vara en sexuell varelse, eftersom vi råkar föröka oss genom sexuell fortplantning.

Problemet är bara att sexualitet i allmänhet, och även kvinnors specifika, ofta definieras i manliga termer. Vi pratar om förspel, alltså det som oftast ger kvinnor säkra orgasmer, som någon sorts förrätt till det då underförstått "äkta" sexet, det vill säga själva samlaget. Vi pratar om ofullbordat sex när mannen inte fått utlösning. Som om det vore fullkomligt ointressant hur det gick för kvinnan.

Genom att jobba mot kvinnan som en sexuell varelse förminskas våra möjligheter att ta makten över vår egen sexualitet, trots att vi så väl behöver det. Vi behöver prata om att kvinnan har ett fortplantningsorgan slidan och ett sexuellt njutningsorgan klitoris. Genom samlag kan man stimulera klitoris bakifrån, men de flesta kvinnor har svårare att få orgasm av det. Den så kallade G-punkten är alltså ingenting annat än den del av slidväggen som klitoris gömmer sig bakom.

Det finns en ofta outtalad mening om att vaginal orgasm skulle vara finare och bättre än klitorisorgasm, men det tror jag att de flesta kvinnor inte håller med om. Dessutom är ju egentligen båda delarna klitorisorgasm, eftersom det är klitoris nervtrådar som stimuleras i båda fallen. Egentligen är det här inte så underligt. Vi vet ju idag att penis och klitoris ser likadana ut under tidig fosterutveckling och att det är först senare som de utvecklas åt olika håll. Det är alltså inte alls konstigt att klitoris är kvinnans sexuella njutningsorgan.

Dessutom vet vi idag att vestibulit är ett mycket vanligt fenomen bland unga kvinnor och att detta bland annat kan uppstå om man har samlag utan att känna tillräcklig lust. Jag ser för min inre syn massvis med unga tjejer som egentligen skulle njuta mycket mer av klitorisstimulering, men som ändå går med på att ha samlag trots att det inte är skönt eller till och med gör ont, bara för att det skulle vara mer riktigt sex och för att han vill det. Ja, det är så man gör barn, men för de allra flesta handlar sex inte i första hand om att göra barn utan om att njuta av varandra.

Dessutom behöver vi tillåta oss själva att konsumera sexuellt upphetsande kultur. Vi måste ge oss själva tillgång till bilder, texter och filmer som tilltalar oss och ger oss lust. Porrtidningar av dagens snitt känns bara äcklande i sina kvinnoförnedrande och onaturliga framställningar. Producerade av och för män. Nej, vi behöver bra och jämställd porr som ger oss det som vi vill ha och jag tror att även de flesta män skulle uppskatta sådana framställningar.

Det har gjorts försök för några år sedan att ge ut mjukporrtidningar riktade mot båda könen, jag tänker då främst på Cupido. Denna bar sig dock inte eftersom så få köpte den. Kvinnor var helt enkelt i allmänhet för ointresserade eller hämmade för att våga köpa porr, liksom de vanliga män som inte redan köper porrtidningar. De som redan konsumerar den porr som annars finns att tillgå tyckte väl att Cupido var för mjukisaktig.

Att kvinnor blir utnyttjade inom sexindistrin beror ju mycket på att de ställer upp på männens villkor. De låter sig förnedras i bildform samtidigt som de ropar ut en lust som ingen vettig människa kan tro på. Jag tror inte att det går att utrota porr med förnedrande inslag, utan att ersätta den med något annat, bättre.

Om vi feminister vill att det ska finnas en jämställd porr att tillgå, då måste vi också stödja liknande försök om de kommer tillbaka, alternativt dra igång egna initiativ. I alla mansdominerade kulturer har kvinnans sexualitet hållits i schack och kontrollerats hårt. Kvinnor har måst dölja sina kroppar och arbeta hemma. Även i vårt samhälle är många kvinnor rädda för att leva ut sin sexualitet annat än som sexobjekt, vilket säkert kunde ha sin poäng förr i tiden när det faktiskt var en stor risk att råka bli gravid. Idag är graviditetsrisken minimal om man använder preventivmedel och det finns bra sätt att skydda sig mot könssjukdomar. Dessutom behöver sex inte alls innebära penetrering som ju är det farligaste sett ur smittsynpunkt. Vi måste ta makten över vår sexualitet. Vi måste våga bli sexsubjekt!


Om författaren

Författare:
Susanne Gräslund

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2001 11:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: