sourze.se
Artikelbild

Känd från TV - the third generation

Jag blev utskickad som testpilot, genom svågerpolitikens underbara kringelkrokar för att testa den nya generationens mobiltelefon. 3G. Three Gee. The third generation.

Min Star Treknerv ryckte vansinnigt i mig och jag hoppade gladeligen in i taxin som förde mig till Dabrowski TV. Taxichauffören babblade om julen, trafiken och skrattade vänligt åt min kompletta brist på lokalsinne.

Håhå jaja.

Framme på Dabrowski träffade jag kameramannen Emil och reportern Ebba, och tillsammans gav vi oss iväg till Ericsson i Kista. Efter att ha kört runt ett tag i den ändlösa Ericssondjungeln, hittade vi äntligen rätt. Vi trädde in i byggnaden, fick våra besöksbrickor och väntade på en Gunnar.

För en gångs skull hade jag noll förväntningar. Det skulle säkert vara ett litet rum med ett träbord där det låg en liten mobil, tänkte jag. Men hoppades på ett totalspaceat rum med rymdmonster, ballonger och transportmoduler... Allra minst. Men som sagt, jag hade noll förväntningar. Ett skjul kanske, med en plastbit att leka med.

Därför blev jag glatt överraskad hehe över att finna ett häftigt litet rum med inbyggda datorer i väggarna, lite spaceade möbler från typ Norrgavel... prettoaffär vid Stureplan och en liten fet mobil som inte funkade. Jag vet inte varför, en lång teknisk förklaring gavs, som inte lyckades tränga igenom min slöa dumhet.

För att säga sanningen kände jag mig måttligt överflödig, det fanns en kameraman, en reporter och tre intervjuoffer. Vad gjorde jag där? Det fanns inga mobiler att testa. Där fanns en liten Ericssondam som entusiastiskt berättade om alla fördelar med 3G-telefonen samtidigt som hon visade på dataskärmen. Vasavahu? Ja, dataskärmen. Det fanns ingen mobilprototyp. Det fanns en bild av en möjlig mobil på dataskärmen, där möjligheten fanns att spela in sig själv och skicka som videomeddelande, lyssna på mp3:or med CD-kvalité, ha en slags icqlista över sina vänner och naturligtvis att kunna ringa.

För att vara lite elak så kan man säga att det är som en bärbar dator som det går att ringa från. Dessutom, som kameramannen mycket riktigt påpekade i bilen efteråt, FANNS inget av detta, det enda Ericssonmänniskorna sade var att detta KANSKE kommer vara med i den färdiga prototypen. De hade inget att visa upp direkt.

Nu säger jag i och för sig i reportaget att jag definitivt kommer vilja ha en 3G-telefon och låter så fantastiskt blåst så det finns inte, men thats TV for you. Och visst, kommer den ha alla de här funktionerna, utan att kosta skjortan, så kommer jag vilja det.

These are the voyagers of the starship Keewson...


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 17 dec 2001 22:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: