För att förstå sig på hur Göteborgs-Posten vägrade publicera ett reportage om unga praktiserande muslimer som stödde bin Laden måste man förstå propagandamodellen. Enligt Noam Chomsky och Edward S. Herman, som utvecklade denna, fyller propagandan funktionen att få majortiteten att inte utnyttja sin makt.
Enligt dem är detta fall ett typiskt exempel på hur detta reportage fastnade i ett av de fem filterna i propagandamodellen; filtret flak spärreld eller negativ påverkan. Då tidningarna inte vågar stöta sig med ekonomiskt eller politiskt starka grupper, såsom den muslimska, i detta fallet. Tidningarna skulle inte tåla den massiva läsarstormen som reportaget skulle innebära. Enbart för att det är en minoritet i samhället och risken att bli stämplad som smutskastare av socialt underkuvade religionsutövare.
Mest förvånande är ändå det svala mottagande av den uppseendeväckande uppgiften om att det inte är några som helst svårigheter att få tag på sympatisörer till bin Laden i Göteborg. Det borde vara en tillräcklig god anledning att publicera artikeln.
Dessutom har den tredje statsmakten en skyldighet att publicera det som ses vara av allmänintresse. I mina ögon är det mer än intressant att bin Laden har sympatisörer i Göteborg.
Läs det censurerade reportaget: Länk: sourze.se
Av Emanuel Sidea 16 dec 2001 18:54 |
Författare:
Emanuel Sidea
Publicerad: 16 dec 2001 18:54
Ingen faktatext angiven föreslå
Media, Media, censurerad, göteborgsposten, sagan, hur, demokratin, fungerar, snarare, fungerar, hur, ungdomsreporter, fick, fram, oönskade, reportaget | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå