sourze.se

Missuppfattningar i kejsarsnittsdebatten!

Ett svar till Jenny Söderberg, och er andra.

Jenny Söderberg skrev nyligen på Sourze om sina upplevelser i samband med att hennes dotter Moa föddes. I texten tog hon upp en del åsikter och idéer som tillskrevs mig. Eftersom det milt uttryckt råder en del missuppfattningar om vad jag sagt och inte sagt vill jag framhålla att:

1 Jag har inte diskuterat kejsarsnittens vara eller icke vara.
2 Jag har inte lagt fram något förslag om att planerade kejsarsnitt ska begränsas.
3 Jag har inte jämfört medicinskt psykologiskt motiverade kejsarsnitt med kosmetiska ingrepp.

Min utgångspunkt har varit studier av variationen i kejsarsnittsfrekvens mellan olika sjukhus i Sverige - som är stor och visat sig svårförklarlig. Den diskussion jag mot denna bakgrund har fört - eller försökt föra - handlar om icke medicinskt psykologiskt motiverade kejsarsnitt.

Sjukvårdens resurser är och förblir begränsade, samtidigt som behoven är stora och växande. Sjukvården kan göra allt mer för allt fler. Den medicinskteknologiska utvecklingen innebär att man i ökad utsträckning kan erbjuda effektiva men samtidigt ofta mycket kostnadskrävande undersökningar och behandlingar.

Eftersom vår gemensamma skattefinansierade hälso- och
sjukvård inte kan tillgodose alla önskemål måste vi prioritera. Och enligt hälso- och sjukvårdslagen skall vården vara behovsstyrd, det vill säga de patienter som har störst behov ska ges företräde. Då måste vi naturligtvis ställa oss frågor som: Vilka grupper av patienter ska vi prioritera? Vilka gränser ska dras för det offentliga åtagandet? Vilka typer av behandlingar ska vi inte betala via skattesedeln?

Det här är en viktig debatt. Den handlar inte primärt om kejsarsnitt - utan om vad vi ska anse oss ha råd med i vår offentligt finansierade sjukvård. Min diskussion om eventuellt "onödiga" kejsarsnitt handlar alltså inte om sådana kejsarsnitt som är medicinskt psykologiskt motiverade. Att kvinnan känner stor oro eller ängslan inför sin förlossning kan enligt min uppfattning vara
ett fullgott motiv för kejsarsnitt.

Med vänliga hälsningar


Om författaren

Författare:
Ingemar Eckerlund

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2001 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: