sourze.se
Artikelbild

Bli vegan på deltid

Har du väldoftande slakteriavfall i ditt schampoo kanske? Varför?

Jag vet inte om det är för att jag redan satt i mig tusentals döda djur som jag har svårt för att helt plötsligt tycka synd om djuren och därmed även tycka synd om alla jag ätit upp. Kanske är jag bara en hänsynslös barbar som inte bryr mig om att djur dödas för människors skull.

Det finns många tänkvärda argument, filosofiska teorier och idéer om varför man inte ska döda djur och om djurs rättigheter, men jag kan inte tycka att det jag gjort i hela mitt liv är fel. Jag har aldrig tyckt det tidigare och skulle nog inte kunna intala mig själv det nu heller.

Hade jag tyckt det var fel att döda djur för att äta så hade jag säkerligen inte ha något som helst problem med att sluta äta och använda animaliska produkter.

Nej det är faktiskt inte för djurens skull som jag överväger att bli vegan på heltid ibland. Min hälsa har jag inte brytt mig så mycket om heller på yngre dagar, men börjar väl bry mig mer och mer om den nu såhär när man hamnat mittemellan 20 och 30.

Men den främsta anledningen tycker jag varken är för djurens skull eller sin egens hälsas skull utan för miljöns skull, för världens skull och för jordens skull.

Visst tycker jag att det är sjukt att man till exempel föder upp djur under horribla förhållanden för att människor ska få kläder och mat. Saker som vi med fördel skulle kunna ersätta med vegetabiliska produkter. Givetvis känns det dumt att köpa schampoo, tandkräm och andra hygienartiklar innehållande slakteriavfall. Att löddra in håret i djurfett låter väl inte som det mest hygieniska heller.

Detta kände jag visserligen inte till för inte så länge sedan. Jag hade inte haft en tanke på att det är mycket mer än mat som innehåller animaliska produkter. Trots min nyvunna vetskap om detta så slutade jag ändå inte köpa samma schampoo och tandkräm som jag brukar köpa.

Varför gjorde jag det? Allt man behöver finns ju faktiskt i vegetabiliska produkter. Är jag en lat odåga som inte tar ansvar för världen vi lever i? Tycker jag att det är okej att kor insemineras för att kunna föda en kalv om året och för att kunna mjölkas så mycket som möjligt? Bryr jag mig inte om att korna står uppbundna 8-9 månader om året i ett minimalt utrymme där den bara kan resa på sig och lägga sig? Att djur utnyttjas maximalt av människor, enbart för att tillverka produkter som vi skulle kunna byta ut mot vegetabiliska produkter.

Jo, jag bryr mig. Jag tycker det känns väldigt fel, men med allt kött jag ätit under min livstid så känns det svårt att intala mig själv att jag gjort något väldigt fel. De flesta av oss har vuxit upp med inställningen att det är helt okej att äta kött och att det till och med är bra. En inställning som jag tror sitter djupt rotad hos många.

Men trots att djuren utnyttjas hänsynslöst och att kött inte alls är så bra för hälsan och inte alls nödvändigt att äta så tycker jag att det, för mig, viktigaste argumentet för en vegansk livsstil sällan tas upp.

Att tycka synd om djur eller inte tror jag alltid det kommer finnas delade meningar om. Ska jag vara ärlig så kan jag fortfarande bekymmerslöst ta en hamburgare och tycka det är gott, trots att jag vet att djur lider. Om jag är en primitiv och känslokall grottmänniska eller har svårt för att bryta invanda mönster och matvanor, överlåter jag till läsaren att avgöra.

Det främsta argumentet för att främja en vegansk livsstil är hur farligt för miljön vår animaliska produktion är i längden.

Nu kommer jag dra några exempel som jag hittat i boken "Djurrätt" av Lisa Gålmark. "Kor och andra idisslare betar på hälften av jordens totala markyta" står det på ett ställe. Med denna bakgrund så börjar man få grepp om hur mycket betesmark det finns egentligen. Men vad gör det?

Lite längre ner på samma sida kan man läsa att "840 miljoner människor har inte möjlighet att äta sig mätta i dagens värld". Man kan läsa en del andra uppräknade siffror om svält, som att "60 miljoner svälter ihjäl varje år".

Jag tror alla tycker att detta är upprörande och något som borde kunna göras något åt. Dessa absurda orättvisor beror visserligen på många olika orsaker. Många av orsakerna är visserligen folk mycket oense om. Främst är det olika politiska åsikter om hur man ska lösa dessa problem och olika politiska spekulationer om vad som är orsaken till varför vissa är så fattiga och svälter ihjäl, när andra i världen funderar på hur de ska få plats med all mat på julbordet.

Men en orsak som borde vara obestridbar är som Lisa Gålmark skriver: "Att producera kött kräver 10 till 100 gånger mer mark jämfört med att få fram vegetabilier med samma näringsinnehåll." Hon skriver också: "En bit mark som kan föda 12 människor om grödorna som odlas äts direkt, kan bara föda en människa om samma mat ges till ett djur för att få kött."

Jag skulle kunna räkna upp alla orsaker till varför kött är mycket sämre för den egna hälsan än vegetabilisk kost. Jag skulle även kunna räkna upp alla andra anledningar om hur animalisk industri leder till en mängd olika miljöförstöringar, som till exempel ammoniak från urin som bidrar till försurningar i sjöar och metangas från kor som bidrar till växthuseffekten.

Men jag tycker det räcker med argumentet att köttproduktion kräver 10 till 100 gånger mer mark än vad vegetabilisk kost gör. Lägg därtill antalet hur många som svälter ihjäl varje år på grund av svält.

Att det är en absurd situation som faktiskt går att lösa till stor del med hjälp av ändrad kosthållning är något som ingen borde kunna säga emot.

Som jag redan antytt så äter jag kött och kan tycka att det är gott. Visserligen har jag insett på senare tid att jag lurar mig själv, för det är alltid tillbehören som är godast. Kött i sig, okryddat och utan tillbehör, smakar knappast så bra.

Nåväl, hur ska man då lösa dessa problem? Ska man försöka övertala alla att bli veganer?

Nej, det tror jag är svårt och tar lång tid. Jag tror att man först och främst måste börja ta detta problem på allvar och inte avfärda veganism som en trendig ungdomskultur. Därefter borde man genom till exempel skatteväxling sänka moms på vegetabiliska produkter och höja den på animaliska. I dag kan det många gånger vara dyrare att köpa vegetarisk kost. Detta tycker jag är helt fel och något som vi kan förändra genom skatteväxling.

Att sluta äta något som man ätit hela sitt liv, kan vara mycket svårt. Därför tror jag inte att man kan övertala alla att sluta äta kött helt och det är nog inte något rimligt mål de närmaste decennierna. Men något som jag däremot tror är mycket möjligt är att man på olika sätt kan främja vegetabiliska produkter och mat så att det blir vanligare än kött och att man kanske minskar sitt köttätande med 50 procent eller kanske mer. För om majoriteten av Sveriges befolkning äter hälften så mycket kött som man gjort tidigare skulle det ge mycket större effekt än om en liten grupp veganer äter noll procent kött.

Jag vill inte verka negativ till veganrörelsen, men som jag redan påpekat tycker jag man borde använda argument som för de flesta är starkare än frågan om djurs lidande eller icke-lidande. Dessutom tycker jag inte man borde se allt så svartvitt. När jag blir lite hungrig och är på stan, så köper jag ibland en korv med bröd. Något vegetariskt alternativ till korv, som är lika billigt, lätt att hitta och som är ungefär lika gott, är svårt att hitta. Även om jag tycker nästan allt i köttindustrin suger hårt, så tänker jag inte plåga mig själv genom att avstå från vissa saker för att det strider mot min filosofi och åsikter. Jag tänker köpa en korv när jag blir sugen, fram till dess att det finns något likvärdigt vegetariskt snabbmatsalternativ. Men däremot så kollar jag oftast på innehållsförteckningar och kollar att det inte är några animaliska produkter eller biprodukter i.

För visst är det onödigt att köpa ett bröd med mjölk i när ett bröd utan mjölk i är minst lika gott. Våga testa att säga "utan skinka" nästa gång du beställer pizza. Jag lovar, den blir inte äckligare. Till och med hembakat pizza utan ost kan vara riktigt god. De där vegetariska biffarna är faktiskt goda. Faktiskt godare än vanliga panbiffar. Friggs vegetariska färssåser är faktiskt mycket godare än köttfärssås. Själv har jag inte ätit köttfärssås sen jag provade dem.

Det är jättelätt att dra ner på sin animaliska konsumtion, men kan vara svårt att avstå från allt helt. I alla fall på en gång. Men se det inte så svart eller vitt. Att vara vegan eller inte. Bli vegan på deltid. Precis som jag. Jag är nog vegan till 80-90 procent just nu och det genom att bara tänka lite mer på mina köpvanor och kolla på innehållsförteckningen, samt välja vegetariska alternativ som jag tycker är minst lika goda som tidigare animaliska alternativ.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2001 18:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: