sourze.se

Vem har rätt och vem har fel?

Mellanöstern-konflikten är en fråga som många är med och debatterar. Det som de flesta har gemensamt är att de väljer sida.

Israel utmålas ofta som "den onda" parten, den som begår alla hemska övergrepp. Och visst, det ligger en viss sanning i det. Israel har inte ett fläckfritt förflutet.

I andra kretsar är palestinierna de man hyser mest agg mot. De begår ju terrordåd, självmordsattacker och annat konstigt. Det är klart att det är de som är skyldiga till allt elände i området.

Men är det verkligen så enkelt? Är sanningen så svart-vit därnere som man lätt kan tycka efter att ha läst kvällstidningarna här hemma i Sverige?

Är israelerna de enda som gör fel? Är alla palestinier fanatiska muslimer benägna att spränga sig själv i luften vid vilket ögonblick som helst?

Vore det så enkelt skulle den här konflikten säkerligen redan vara löst. Att måla upp en bild av "de onda" och "de goda" är att göra det för lätt för sig. Det finns ingen sådan generalisering man kan göra. Konflikten är så oerhört mycket mer komplicerad. Inte heller blir det fred snabbare för att man skriker om hur mycket gemensamt sionismen och nazismen egentligen har. Eller hur alla palestinier är beredda att dö i "jihad".

Inget av detta leder till fred. Tvärtom, det är just dessa åsikter som är bränsle för att konflikten skall fortsätta.

På båda sidor finns det människor som är emot den politik som bedrivs av deras ledare. På båda sidor får människor utstå mycket för att de är för fred, mot allt våld, mot att man stoppar fredsförhandlingarna.

Det finns israeler som kämpar för palestiniernas sak, och för att de skall bli behandladde bättre. Dessa människor syns inte i kvällstidningarna. Men de finns där.

Israel är inte en homogen stat. Palestinierna är inte ett homogent folk.

En debatt om frågan kan man inte undvika. Men att skuldbelägga, anklaga och hata är inte nödvändigt.

Fel begås från båda sidor, och att säga att palestinierna är de som försvårar fredsprocessen, eller att allt våld från den israeliska sidan gör det samma, är att inte se hela helheten.

Och helhetssyn är just det som krävs för att det någonsin skall kunna bli fred i Mellanöstern. Mer än något annat.


Om författaren

Författare:
Johanna Lehto

Om artikeln

Publicerad: 12 dec 2001 13:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: