sourze.se

Jubel! Brand friades!

En seger för yttrandefriheten! Tidningen Brand friades.

Den svenska rättstaten har i två rätt så nyliga rättsfall visat en ovanlig förmåga till rättvisa. Jag blev uppriktigt förvånad och glad över att tidningen Brand friades. Jag trodde SÄPO alltid vinner i domstolen. Men den svenska rättstaten har överbevisat mig. Den kan vara rättvisa i vissa fall.

Den har i fallet med Anja och de nerklottrade HM-affischerna stått upp för äganderätten och i fallet Brand tagit ställning för yttrandefriheten. Det var länge sedan jag var stolt över en statlig instans i Sverige men nu har det skett. Rättsväsendet kan iband vara duktiga. Nu återstår bara att lagföra poliserna i Göteborg som misshandlat demonstranter och skjutit in i folkmassor.

Det hade varit mycket tragiskt för svensk pressfrihet om Brand fällts. Tidningar skulle dra sig för att gå hårt i granskningsarbetet och den politiska satiren skulle bli ytterst lidande. Äntligen så presterar även staten något bra. Mycket ovanligt. Mer sånt!


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 15:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: