sourze.se

Varför skall idealen ändras?

Lena Vikberg frågar "Vad är ett ideal?" Denna artikel svarar på det. Och samtidigt förklarar den varför det är lönlöst att förändra idealen.

"Vi måste förändra idealen". Uttjatad fras. Men ingen har förklarat för mig vad som blir bättre av det. Tanken är att om man ändrar idealen så kommer de som inte uppnår dem idag att kunna uppnå de nya, förändrade idealen.

Men fråga er detta: Kommer ALLA att kunna uppnå de nya idealen? Kommer ens en majoritet att kunna uppnå dem?

Min första flickvän var/är underviktig. Just det... UNDERviktig. Hon väger i trakten omkring 50 kg. Det beror inte på anorexi... det beror inte på självsvält... utan det är så hennes kropp fungerar. Hennes väninna är ännu mindre.

Vad än dessa tjejer proppar i sig kommer de inte att gå upp i vikt. Deras ämnesomsättning är sådan. De ligger redan idag på nedre gränsen för vad som är både genomsnittligt och hälsosamt.

Antag då att det kvinnliga idealet helt plötsligt sparkades upp till att vara 80 kgs kroppsvikt eller ett BMI på 26. Det finns säkert att antal människor som skulle bli glada och pusta ut över det. Men har situationen blivit bättre? Har vi då löst problemet med ouppnåeliga ideal?

Nej det har vi inte. Då kommer tjejerna jag nämnde bli det nya idealets offer istället. Vi har kvar EXAKT samma problem... det är bara det att nya människor drabbas istället.

Och sådana här problem kommer det att bli var än vi sätter idealen. Flyttar du på idealen kommer nya människor att falla innanför ramen... men andra kommer att falla ur. Det är så ideal fungerar.

Jag passade på att slå upp "Ideal" i Merriam-Webster Länk: m-w.com. Speciellt punkt 2 var väldigt intressant.

2 a : existing as a mental image or in fancy or imagination only; broadly: lacking practicality

Kolla det sista... "Praktiskt ogångbart". Sådant är alltså idealets natur. Och detta är OBEROENDE av var idealet sätts. Det är OMÖJLIGT för alla att uppnå ett ideal. Det är inte praktiskt gångbart. Sådana är ideal.

Och vem kan - med ett fungerande resonemang - påstå att något som inte kan uppnås är något som måste jagas? Svar: Ingen. Det finns ingen som förväntar sig att du ska jaga det ouppnåeliga.

Detta är den insikt som skall nås... att inte alla kan uppnå ideal. När väl denna insikt har nåtts kan vi utan att bekymra oss se H&M-reklamen... därför att då VET vi med visshet att det där är inget vi behöver bry oss om. Vi kan ändå inte alla uppnå det där.

Så sluta kämpa för att "förändra idealen". Det är fel problem att lösa. Kämpa istället för att sprinda insikten att ideal inte är något man måsta jaga... därför att det finns ingen mening med att jaga det ouppnåeliga.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 04 dec 2001 11:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: