sourze.se
Artikelbild

Dränk jultomten i grisspad!

Ni har hört det förr. Varje december samma visa, bittra idioter som spyr galla över julen. Och den stora frågan kvarstår: bör tomten bli dopp i grytan i år eller inte?

Det har börjat igen; den blinde mannens mardröm, de snoriga småungarnas tid, den fattiges väntan på kronofogden. Jag talar naturligtvis om julen. I ett lyckligt rus av förnekelse vandrar jag en regnig söndag förbi NK-huset, blir hindrad av barnfamiljer som i klungor har fastnat framför skyltfönstren. Där står de och försöker le trots den bitande kylan. I fönstren hänger fula marionettdockor insatta i små lustiga sammanhang, traditionsenligt korrekt och jävligt gulligt. Att en unge i vagn utbrister: "Titta, en anka!" åt de små gubbdockorna kanske dock inte riktigt skulle uppskattas av formgivarna.

I studiesyfte beger jag mig in i julröran. Vid caféet finns en "kaffe svart" för 24 kronor eller julklappstips för den alldaglige inkomsttagaren. Till exempel kan man köpa en julstake för ynka 4 725 kronor, god jul mormor!

Vidare vandring i det enorma köpcentrat resulterar i brutal förföljelse; två feta snöbollsfigurer i klaustrofobidräkt och artificiella morötter fastklämda i huvudet springer tätt bakom mig. De kan nosa sig till rädsla när jag förtvivlat försöker undkomma dom, närmre och närmre kommer de vita häffaklumparna. NK - the place to be. När jag, efter en filmstjärnejakt utan like, lyckats skaka av mig de hemska varelserna stöter jag så helt sonika på en stor röv i hårdplast! Röven som tryckts upp i mitt ansikte är en skyltdocka för stringtrosor och det minimala tygstycket kostar hutlösa 149 kronor. Och utanför står "Pappor för barn i Afghanistan" och skramlar för att få in pengar.

Hela julen ger utrymme för den fete dubbelmoralen att rinna ut i sin övergöddhet. Vi skänker pengar till de som behöver fast vi egentligen inte bryr oss utan endast för att stilla våra svarta samveten. Vi köper julklappar i massor fast vi egentligen inte har råd, endast för att detta förväntas av oss. Samtidigt förväntar vi oss även att mottaga en massa skräp från "de nära och kära". Släkten, som vi egentligen inte har någon vidare kontakt med resten av året, träffas för att omfamnande konstatera att de ääälskar varandra och har saaaknat varandra sååå mycket. Och farmor Agda spyr i julgröten.

Jag vill så fruktansvärt gärna kräkas på plastgranen just nu! Min studentbudget tillåter inga julklappsinköp över huvudtaget. Trots att jag säkert är välkommen runt julbordet ändå kommer hela min person att skrika: "Skuld! Hädare jag är utan klapp!" All den gris som på en och samma dag förtärs landet över får mig också att må illa, så mycket fläsk och kött i denna frosseriets högtid. Jesus Kristus - what where you thinking? "Love is giving", menar Hennes & Mauritz, och det plagg som säljs bäst just nu är en liten sliskig svart sån där tubtop. Detta nyår kommer hela Sverige fira i nästan inga kläder alls, i ett budgetplagg från H & M. Min vän uttryckte sig på följande sätt om klädföretaget: "Smaklösheten, i kombination med den dåliga kvaliteten, är faktorer som gör att jag inte handlar här".

Samma lilla citat stämmer in på julen. Smaklösheten i att i konstlad glädje och alldeles för mycket prinskorv vältra sig under en gran, le så det spricker, stressa runt bland fattiga barnfamiljer på inkassosyra i kombination med den dåliga kvalitén. Äcklig korv, skulbelagda julklappar, en mormor som gråter och shoppinghysteri.

På Café Mera hänger en lapp från någon främling: "Trött på julen? Häng med till Gran Canaria och ta en drink istället. Ring mig så tar vi en fika och kollar personkemin" Ha! Underbara människa! Otroliga ångest med denna högtid. Jag kommer!

Fast... egentligen är jag väl inte alls så här ung och arg, jag är bara bitter och fattig.


Om författaren

Författare:
Lina-Maria Larsson

Om artikeln

Publicerad: 04 dec 2001 13:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: