sourze.se

Moderaternas kontrollsamhälle

Moderaterna förespråkar det storebrorsamhälle som de ofta beskyller vänstern stå för.

I går på programmet "Debatt" på SVT så debatterade man huruvida det är rätt att drogtesta elever under femton år och om det är en lösning på problemet. Det är ett förslag från moderaterna för att komma till rätta med ovanligt bråkiga elever.

Med i programmet var det moderata kommunalrådet Torbjörn Rosdahl som kommit med förslaget och som främsta motdebattör var docenten Ted Goldberg, som är mycket insatt i narkotikafrågan och skrivit flera böcker inom området.

Min personliga reflektion är att moderaterna verkar tro att deras åsikter om moral och principer och fördomar om narkotika väger tyngre än flera års studier och undersökningar. Detta är visserligen tragiskt, men inte alls så tragiskt som konsekvenserna av detta skulle kunna bli.

Personligen tror jag att detta verkligen är att angripa problemet vid toppen istället för vid roten. Precis som Goldberg tror jag snarare detta förvärrar situationen och sätter en knarkarstämpel på unga tonåringar istället för hjälper dem. Det sätter en "du-är-en-dålig-människa-stämpel" som kan sätta spår för livet.

På vilket sätt skulle det kunna vara negativt, kanske du undrar? Försök att själv tänka dig in i rollen som en bråkig tonåring. Skolledningen bestämmer sig för att drogtesta dig. Oavsett resultatets utgång så får du en stämpel av hela skolan.

Familjen skulle ta det negativt och du skulle som en bråkstake antagligen inte skärpa dig bara för att ett drogtest gjorts på dig. Om det nu skulle vara så att du använde droger skulle du antagligen slussas vidare till ett behandlingshem och kanske skulle detta kunna lösa problemet, även om det med sätter en stämpel för livet.

Känner man dock till lite om hur droger fungerar och vilka kortsiktiga och långvariga effekter det ger så är det främst alkohol och eventuellt vissa tyngre droger som kan göra en person våldsam. Hasch och marijuana som det pratades om i programmet skulle antagligen få eleverna betydligt lugnare. Den största faran med dessa preparat är antagligen att de skulle göra av med alla sina pengar i skolkafeterian, eftersom det framkallar ett begär efter sötsaker.

Missförstå mig inte nu. Även om jag är för en legalisering av cannabis så är jag ju givetvis emot att unga personer ska använda det. Det jag menade är att drogerna är knappast roten till varför de är bråkiga. Roten är betydligt mer mångfasetterad än så och har främst sociala orsaker som jag inte tänker gå in på nu.

Detta var bara ett exempel på moderaternas kontrollsamhälles-politik. Ett annat aktuellt exempel är Bo Lundgrens uttalande om att ärkebiskopen bör tona ner sina vänsteridéer. Lundgrens argument att man inte bör uttala sig politiskt i en roll som ärkebiskop. Detta kan jag inte se som något annat än åsiktskontrollering av allra högsta grad.

För övrigt verkar moderaterna vara det parti som allra helst vill bevara försvaret och förstärka poliskåren. Med hjälp av lagar och ordning tror man sig kunna lösa alla samhällsproblem. Polisväsendet, moral, lag och ordning verkar väga betydligt mera än socialt arbete och sociala skyddsnät, enligt moderaterna.

Vad jag ville komma till är att det är så absurt självmotsägande att emellanåt angripa vänstern för att de skulle vara kommunister och att de därmed skulle förespråka ett kontrollsamhälle. Ett samhälle där en diktator Schyman skulle komma till makten och sätta alla moderater i arbetsläger samt konfiskera alla deras tillgångar och ägna sig åt åsiktskontrollering.

Okej, jag kanske överdrev moderaternas fördomar en aning. Men ibland verkar det nästan som det är så de tror om vänstern. I själva verket är det ju de själva som verkar agera åsiktspoliser och vill skapa ett extremt kontroll samhälle med hjälp av poliser och militär. De verkar också ha en blind tro på att det i samhället finns onda och goda människor, som absolut inte har något samband med sociala omständigheter och orättvisor, med mera.

Till sist vill jag bara förtydliga att vänstern inte är kommunister och snarare vill avveckla hela försvaret och dra ner på poliser, till skillnad från vissa forna kommuniststater.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2001 15:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: