sourze.se

Ligger Afghanistan i Iran?

Visst är det synd om afghanerna. Och stackars alla oskyldiga amerikanare som dog på grund av en muslimsk man som är taliban.

bin Ladin och Afghaner pryder nu var och varannan svensks läppar. Men ärligt talat, hade du en aning om bin Ladin och afghaners lidande under talibanernas hårda styre? Här om veckan fick jag en fråga som bevisade för mig att många inte hade en aning om dessa tre begrepp innan 11 September.
- Hur är det nu igen Bita, ligger Afghanistan i Iran?
Chockad blev jag.

För många började lidandet från och med den historiska tisdagen. Många civila amerikaner dog och många andra nationaliteter, helt i onödan. Plötsligt var det det enda media skrev och berätta om. Stormakten USA hade attackerats och helt plötsligt skulle hela världen väckas och bli informerade om bin Ladin och hans lömska talibaner. Nu var det så otroligt synd om USA och muslimer ansågs ligga bakom allt det onda i världen.

Se så enkelt det är att påverka små lamm.

Det många inte visste om var att bin Ladin och hans gäng varit i farten ett bra tag och skapat oroligheter och massmord på många ställen. Men det visste du väl ingenting om antar jag. När det drabbades USA blev det helt plötsligt historia. Man hade tre tysta minuter, olika artister spelade in en låt och hela världen snyftade för USA.

Afghanistan har varit orättvist kontrollerat av talibanerna i närmare fem år. Deras kontakt med omvärlden har varit bruten då talibanerna förbjöd alla TV-sändning och förstörde alla TV-apparater. Ingen musik har varit tillåten och minsta pip om orättvisa eller olydnad har lett till döden. Listan kan göra oändlig.

Nu släpper amerikaner bomber på civila människor. Samtidigt ska de stora hjältarna spela snälla, så de släpper när lite mat. Hur ska en stakars afghan hitta matpaket utan att sprängas sönder av bomber?

Visst är de lätt för oss att sitta vid våra köksbord med kaffet i handen och ta ställning. Men han som gråter över att ha förlorat sin familj bland bomberna, vad har han att säga? Tycker du verkligen att du rätt att ta ställning om du både är okunnig och inte befinner dig under bomberna? Föresten är väl även denna tragedi en av många som kommer att glömmas om ett par månader.


Om författaren

Författare:
Bita Eshragi

Om artikeln

Publicerad: 24 nov 2001 16:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: