sourze.se

En debatt kring debatten roar mer

Att debattera kommunism kontra nazism är både naivt och dumt. Varför välja ett sådant ämne när det finns betydligt intressantare sådana...

Att överhuvudtaget nämna kommunism och nazism i samma mening, som jag nu gör, känns absurt. Om frågan rör vilken ideologi som har mest blod på sina fingrar, är det inte svårt att räkna ut. Ska vi debattera i folkmord?

Då föreslår jag kapitalismen kontra kommunismen. Där har vi två raka motsatser. Två ideologier som motverkar varandra. Där har vi en intressant debatt.

Jag tycker det är naivt av Sourze att välja detta ämne för en debatt. Får bästa debattören 10 000 pix? Nej, jag vet inte vad jag ska börja.

Det låter väldigt befängt att överhuvudtaget jämföra nazismen och kommunismen. Huruvida proletariatets diktatur, stödjer valet av debatt anser jag vara irrelevant. Nazismen är en diktatorisk och totalitär ideologi. Kommunismen har tett sig för omvärlden som en likadan. Talar vi om våra uppfattningar, så kanske jag kan sträcka mig till, att det är lagom dumt att debattera ideologierna.

Allmänheten uppfattar förmodligen kommunismen som en diktatorisk och mördande ideologi vilket den inte är i teorin. Fredrik Vargas Friberg har i två välskrivna artiklar enkelt redogjort för kommunismen och därtill även om debattens absurditet.

Att kalla det SM i debatt vet jag inte om det är ironiskt eller om detta nu verkligen är Svenska mästerskapet i debatt. Har Sourze fått en släng av hybris i höstkylan?

Denna artikel handlar inte om vilka som är dumma och vilka som är goda. Vari kommunismen mördat värre än nazismen.

Nej, jag vill ifrågasätta ämnet som sådant. Jag tycker det är paradoxalt dumt att anstränga sig för att debattera i detta ämne. Då följer jag hellre en vilsen och förmodligen intetsägande debatt. Ana Udovic svar, varför hon valt ämnet, är inte tillfredställande.

Nej, jag älskar att debattera. Det är oftast lärande och underhållande. Men det finns gränser. Det känns som att detta ämnesval är att närma sig den abstrakta yttre gränsen för verklighet eller rent flummande.

För en bra, intressant och saklig debatt. Välj ett ämne som håller i längden. Ett konstruktivt och upprörande sådant. Jag hade aldrig deltagit i en novellsamling, om temat var, vari hönan eller ägget kom först. Det skulle inte leda någonstans.

Ett alternativ hade varit att välja kommunismen som ämne. Härinne debatterar och skriver förespråkare och ideologins antagonister. Den debatten hade förmodligen genererat betydligt mer än den som nu med hjälp av elchocker och adrenalinsprutor, ska försöka komma igång!

Det är dock en intressant debatt, kring debatten


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2001 16:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: