sourze.se

Danskarna är inte rasister!

Det danska valresultatet är lika tragiskt som den kommande regeringens tänkta politik. Vi måste dock se problemet i ett vidare perspektiv...

Valutgången är lika tragisk som upprörande. Men jag vill ändå se det i ett större perspektiv. För att få en helhet.

Venstre, ett råkonservativt parti. Kan knappast nämnas i samma andetag som moderaterna. En av deras ledamöter till det danska folketinget, Inge Dahl-Sörensen vill internera 3 000-4 000 muslimer, efter det som hände i USA.

Deras politik är vidrigt högertyngd med de vanliga klyschorna som skattesänkningar men även fint snack om valfrihet. Privatisering av vården och högre straff för kriminella. Dom är även direkt främlingsfientliga och vill inskränka rättigheter för invandrare och att de bland annat ska bo i landet i fyra år, innan de överhuvudtaget får ta del av de sociala förmånerna.

Det danska valet trissades upp till en fråga om invandrarnas vara eller icke-vara. I intervjuer på både DR 1 och Dansk TV2 frågades vanligt folk på gatan, om de viktigaste valfrågorna.

Ingen nämnde invandrarna. Dock sade en del att invandrarfrågan blivit allt för stor och att frågorna bör handla om välfärden, omsorgen och andra frågor.

Dansk Folkeparti, ett missnöjesparti med Pia Kjärsgård i spetsen har sedan länge haft framgångar på mindre orter runt om i landet. Nu har de med sina 12 procent nästlat sig in i det politiska finrummet. Dock ska vi inte glömma att Venstre inte är mycket bättre.

Dessa partier tillsammans kan jämföras, det är som att para Godzilla med djävulen i egen hög person och sedan låta monstret härja fritt.

De danska invandrarna är redan hårt diskriminerade. Detta är inte ett bakslag enbart för invandrarna utan för demokratin och mänskligheten i Danmark.

Det tycks ändå märkligt att demokratin föder odemokratisk politik, men det kan nog sägas efter det danska valet.

Dansken i gemen har det tufft. Välfärdsstaten Danmark kämpar liksom den svenska för att överleva. Högern men även socialdemokraternas nedskärningar, åtstramningar och privatiseringar är förödande, för större delen av befolkningen.

Människor i en svår situation mår bättre av att hitta en orsak till deras olycka eller problem. Detta är ett historiskt faktum. Politikerna på högerkanten ska inte underskattas. De har lyckats att vinna valet, dels för att de talat sig varma om individen, ansvar och frihet.

Vackra ord, men inte i deras sammanhang. Dock har de främst utnyttjat det danska missnöjet mot den förra regeringen och invandrarna.

Även i Danmark begås brott. Liksom i Sverige skrivs det i tidningarna när folk med invandrarbakgrund begår dessa brott. Media har också en del i valet. En stor del, i vanlig ordning. De största danska tidningarna sympatiserar med högern och kvällstidningarna har länge fört en hetsjakt på invandrare.

Det danska folket är överlag inte mer rasistiska än oss svenskar. Vi måste se till helheten. De svenska medierna, hur dåliga de än är, är bättre än de danska. En svensk valkampanj hade inte fungerat runt en fråga som invandrarpolitiken. Är vi svenskar smartare?

Naturligtvis inte, men det ser tack och lov annorlunda ut här. Våra riksdagspartier är inte extremister och tror mer eller mindre på mänskligheten och allas rätt att leva i vårt land.

Givetvis har vi också missnöjespartier och även inom riksdagen finns personer med otäckt fördomsfulla åsikter. Dock hade nog aldrig en svensk riksdagsledamot föreslagit att man ska internera muslimer.

Jag som halvdansk vill inte ursäkta vad som skett. Snarare ge en del av en komplex bild varför det gick som det gjorde. Man måste se till helheten. Nu har då skam kommit upp på torra land och enda in i folketinget.

Kristlig Folkeparti som också ingår i den kommande regeringen har sagt att dom ska arbeta för att få Venstre närmre mitten.

Tänk om kd hade sagt det om moderaterna. Vad som nu sker är svårt att sia om. Dock kommer invandrarna få ett än värre helvete i Danmark. Asylsökande vill jag inte ens tänka på.

Ingen människa är illegal och alla människor ska ha rätt att fly undan förtryck. Danmark kommer nu inte vara ett alternativ för dessa människor. Ponera att Sverige får ett ökat flyktingtryck.

Det svenska miserabla migrationsverket lär då diskuteras än mer.

Nej, jag fördömer det som hänt. Demokratin har fått tala och därigenom sänkt sig själv i Danmark.

Det är svårt att som människa, dansk-svensk och stenhårt troende på demokrati, se hopp en dag som denna.


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2001 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: