sourze.se

Förklara er SVT

SVTs Uppdrag Granskning hävdar att polisen manipulerat filmer. Samtidigt ignoreras att samma program betett sig exakt likadant. Nu kräver jag en förklaring av SVT.

Det brukar heta att "Media ger en snedvriden bild", speciellt när det gäller så omskakande och extremt känsloladdade som Göteborgskravallerna. Jag brukar inte lägga mig i den debatten eftersom varje människa upplever en situation annorlunda än sina medmedmänniskor. Men nu har SVT stuckit ut hakan för långt.

Enligt SVTs Uppdrag Granskning har filmen som visades vid Hannes Westbergs rättegång klippts ihop på ett sätt som kan tolkas som förvanskning. Och om så är fallet är detta givetvis väldigt upprörande och skall föranleda åtgärder.

Men hur motiverar SVT att de gör EXAKT samma sak själva? Uppdrag Granskning visade under sensommaren delar av de filmer som de förnekat åklagaren tillträde till. Dessa var ihopklippta och speaker-röst var pålagd... en speakerröst som förklarade att allt var polisernas fel och att skotten inte var motiverade.

Efter att man piskat upp opinion med detta bjöds åklagare Björn Ericsson - som tidigare i veckan då lagt ned förundersökningen mot poliserna - in till programmet Debatt. Han visades denna ihopklippta, av SVT regisserade film och sedan frågade programledaren "När du ser detta, finns det då inte anledning att ompröva beslutet?". SVT försökte påverka åklagaren genom att måla ut poliserna som skyldiga. SVT lekte domstol.

Det är sant att rättsväsendet och SVT är väsensskilda i det att SVT inte har samma rättsliga makt som domstolarna. Men SVT har ändå en extremt stark maktposition i samhället... en position som dessutom är grundlagsskyddad.

Och detta är inte första gången som någons lek med redigeringsbordet resulterat i försök till påverkan. Alexa Wolf gjorde exakt samma sak med sin "dokumentär" Shocking Truth. Lämpliga klipp... ett nytt ljudspår... och helt plötsligt sitter minstrar och diskuterar ändringar i lagen.... i grundlagen! Shocking Truth visades förvisso i TV4... men principen är exakt den samma: En filmare och en klippare ges av bolagsledningarna makt att piska upp en stark opinion och att försöka få till rättsliga förändringar. Jag tycker detta börjar bli farligt.

Nu kräver jag en förklaring av SVT. Hur kan ni utifrån er maktposition i samhället motivera att ni på det här viset försöker påverka rättsliga beslut i bestämda riktningar? Och förklara dessutom hur ni kan gå ut och fördöma ett beteende som ni själva använder er av.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2001 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: