sourze.se

Språket behöver förkämpar

Tack Enar P för din artikel. Vi svensklärare slåss mot särskrivningssjukan dagligen och behöver allt stöd.

Ja, jag har hört om den håriga sjuka sköterska du nämner och tusen och åter tusen andra absurditeter. Jag har själv ofta citerat just denna fras. När man ställer gymnasieelever inför dylika fraser skrattar de gott och visst, de vet precis och behärskar detta. I nästa papper de lämnar in har över 50 procent av en normalklass gjort minst två fel av samma art!! Man känner sig trött och maktlös inför särskrivningar. Är det engelskans inverkan eller vad?

Man kan inte läsa en meny eller en enkel inbjudan idag utan att stöta på fenomenet. Det förekommer även i pressen inte minst på annonsplats. Det är skönt att några kämpar emot, men det borde få större uppmärksamhet. Vi lärare blir ofta ansedda som gammalmodiga och hopplöst töntiga i samband med till exempel att vi kämpar för ett korrekt språkbruk, så vi behöver bli påhejade av andra.

Ett annat otrevligt och svårhanterligt problem i dagens språkanvändning är "styckeindelningen". Inga eller väldigt få tycks ha klara begrepp om vad som är korrekt idag. Där behövs också en kamp. När det gäller detta anser sig skribenterna veta bäst själva och blandar friskt olika sätt att markera stycken i sina texter. Många tycks tro att varje mening är ett eget stycke.

Upp till kamp för vårt språk!


Om författaren

Författare:
Margareta Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2001 17:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: