sourze.se

Vem fan tror han att han är?

Det är inte lätt att vara ödmjuk, när man är felfri som jag.

Och tro inte annat än att jag minsann har försökt! Men det är stört omöjligt, för jag vet ju att jag alltid har rätt.

Senast var häromdagen när jag och en kollega diskuterade nödvärnsrätten. Den halvfeta grisen jag kallar honom för proppmätt ibland hade mage att försvara ynglingen i Göteborg som blev skjuten i magen. Han påstod att det inte alls förelåg någon risk för livsfara, när myndigheterna klart och tydligt har kommit fram till det! Förstår inte han att åklagarväsendet alltid har rätt? Vem är han att ifrågasätta?

Självklart kungjorde jag för honom att en sten är alltid en sten, oavsett om han kastar den första eller inte. När han promt påstod att en fjunig yngling endast beväpnad med detta tillhygge omöjligt kunde utgöra något livshot mot polisen som var iklädda kravallutrustning, tröt mitt tålamod. Som om det skulle spela någon roll. Lagen är till för att följas och man kritiserar inte en högre makt!

Han gav sig naturligtvis inte utan började svamla om femtiotalet poliser mot en enda grabb. Vadå? Det kunde varit 400, och? Vattenkanoner forsatte han med, varför hade dom inte vattenkanoner? Hur fan ska jag kunna veta det, replikerade jag. Varför hade dom inte trollspön, fortsatte jag, och började känna mig väldans irriterad. Inte nog med att han insinuerar att ett brott kan ha begåtts, han hoppar på hela polisväsendet!

Hur skulle samhället kunna fungera om vi ifrågasatte auktoriteter, sade jag. Han kontrade med: Det är så utvecklingen fortskrider. Alltså, han snackar om utveckling och har ingen respekt för lagen! Vill han att vi ska tillämpa någon slags öststatsmetod där man skjuter först och frågar sen? När jag yttrat den repliken säger den fan: Är det inte vad som hände i Göteborg då? Alltså, jag började skratta högt. Hur inbilskt korkad är det tillåtet att vara? Eftersom jag förstod att fortsatt diskussion var lönlöst såg jag till att råka välta kaffekoppen över pappershögen som låg på hans skrivbord.

Det fick honom att hålla käften och intressera sig för andra, viktigare saker.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2001 09:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: