sourze.se

Lava behövs i Göteborg

Varför gör våra ungdomar ingenting bra, varför super de och driver omkring på gatorna? Gissa två gånger!

Ungdomar behöver någonting att göra. Detta är ett faktum, ett faktum som de trångsynta politikerna i Göteborg inte har förstått trots allt som har hänt.

För tre år sedan miste 69 ungdomar livet i en diskoteksbrand i Göteborg, sorg och saknad täckte hela staden. Kommunen visade sitt deltagande men sedan blev det tyst.

Händelsen var ett tecken som inte gick att missa, ett tecken på att ungdomar i Göteborg inte har någonstans att ta vägen. De har ingenting att göra. Vad gjorde politikerna efter branden för att göra någonting åt det? Vad gjorde de för att detta inte skulle upprepas i framtiden? Inte ett ruttet jävla skit!

Var i Stockholm i veckan, gick förbi Kulturhuset på Sergels torg och blev helt förstummad. Man har inrett en stor rymlig lokal helt och håller för ungdomar. De flesta genrerna har fått en plats: poesi, film, serier, sång, musik, dans, design och mycket annat. Man har satsat ohyggligt mycket pengar på att locka fram kreativiteten hos ungdomarna. Man har, utan att behöva en katastrof som den i Göteborg, insett att ungdomar vill vara kreativa och ha någonstans att vara.

Man har döpt stället till Lava och när jag gick in möttes jag av skapandeglada ungdomar. De söp inte, de knarkade inte och de var inte uttråkade. De behandlades som människor.

Tror ni politiker, föräldrar och andra att ungdomar tycker att det är kul att driva omkring? Att gå på stan och frysa röven av sig istället för att sitta inne i en lokal, umgås, skapa och låta fantasin och kreativiten flöda? Idioter!

Det är ingen utopi, Stockholm har klarat av det och många andra städer också, kan jag tänka mig så varför inte också Göteborg. Kulturstad, javisst, för vilka då?


Om författaren

Författare:
Navid Modiri

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2001 20:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: