sourze.se

Katten mjaoar ganska tråkigt

Sourzes utsända filmrecensent har gjort sitt bästa för att bevaka Stockholms filmfestival. Varje dag recenserar hon film och delar ut Knottbjörnar.

"The Cats Meow" utspelar sig på 20-talet, en weekend ombord på tidningsmagnaten William Randolph Hearsts yacht. Ombord finns bland annat Charlie Chaplin, Hearsts älskarinna Marion Davies, filmproducent Thomas Ince, skvallerjournalisten Louella Parsons med flera. Miljön är trivsam, typiskt tjugotalistisk med raka klänningar, charlestondans och vita linnekostymer. Många ombord har hemligheter, som avslöjas under resans gång, med ödesdigra konsekvenser. I anslaget visas några av huvudkaraktärerna när de kommer ut från en begravning, bland annat Elinor Glyn, som spelas ypperligt bra av Joanna Lumley. Hon är även berättarrösten genom hela filmen. Weekendresan sker för att fira Thomas "Tom" Ince födelsedag, och med på resan följer även hans älskarinna Margaret Livingston, men officiellt bara som en skådespelerskebekant. Historien är baserad på en verklig händelse, ett av de mest omdiskuterade dödsfallen på tjugotalet. Regissör Peter Bogdanovich ger här en teori om vad som kan ha hänt.

Marion Davies spelas fantastiskt bra av Kirsten Dunst, mest känd för sina roller i High School-filmer såsom "Bring It On", där hon spelar en hejaklacksledare. En annan minnesvärd roll var som den 12-åriga Claudia i "En Vampyrs Bekännelse" som hon fick en Golden Globenominering för. Blott 19 år gammal har hon en imponerande rollista bakom sig, börjandes med reklamfilmer vid tre års ålder. Joanna Lumley är känd från den brittiska tv-serien "Absolutely Faboulous", där hon spelar den nerknarkade alkoholisten Patsy Stone, i denna film knappt igenkännbar, utan det stora blekta håret och det överdrivna sminket.

Peter Bogdanovich inledde sin karriär som journalist och gjorde succé med sin debutfilm "The Last Picture Show". De senaste åren har han jobbat inom TV för att 2001 återvända med denna film.

"The Cats Meow" är en ganska tråkig film, det är lite svårt att hänga med. Men skådespelartalanger som Kirsten Dunst och Eddie Izzard som spelar Charlie Chaplin lyfter hela filmen och renderar Bogdanovichs återkomst till filmduken tre Knottbjörn av fem möjliga.


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2001 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: