sourze.se

En fruktansvärd skandal

Det som hände i Göteborg i somras är tragiskt. Mediernas rapportering och polisens agerande bör vara och är under all kritik. Ordet nödvärn har det uppenbart gått inflation i.

Efter att ha sett Mediemagasinet på SVT, 20.30 igår, är det inte konstigt att jag skriver denna insändare.

Michael Lundahl har spottat spe över mig och min
0kunskap, i min artikel om den svenska polisen. Hans kritik går även ut på att polisen i Göteborg sköt i nödvärn. I en annan artikel går Lundahl ut och skriver att Hannes Westberg skulle skjutas tidigare. Han skriver även att det är lätt att säga vad som skulle göras, efteråt. Polisen hade inga bilder att följa. Där har han rätt.

Polisen har inga tv-kameror eller bilder, som dom innan de agerar, kan se på. Nej, men Daniel Demostiers bilder visar vad som händer. "Pictures dont lie" som han själv uttrycker det. I filmen visas klart att folkmassan flyr efter varningsskotten. Att Hannes Westberg ensam går fram och slänger först en gatsten, för att sen vända om och slänga en mindre sten, då han blir skjuten.

De fem poliser, med en kollega nere, har efter varningsskotten fått förstärkning av ett tiotal poliser med tre hundar. Det kommer även ett 30-tal poliser på Hannes högra kant. Bakom Hannes Westberg finns det inte en människa på 10-20 meter.

Det värsta är inte att medierna rapporterade så felaktigt. Ingen av dom hade tillgång till dessa bilder. Det värsta är människor som sett filmen och som fortfarande påstår att polisen sköt i nödvärn.

I engelsk media rapporterades efter skottlossningen att polis skjutit in i folkmassan. Demostier bekräftar detta. Hans mikrofon på kameran har spelat in ljud från kulor som varit på mycket nära håll.

Hannes Westberg är alltså helt ensam mot ett 15-tal poliser framför honom. På hans högra sida närmar sig ett 30-tal poliser. En 19-åring mot nästan 50 poliser, varav en skadad men som nu fått hjälp upp. Stenar som Hannes kastar når knappt fram till de poliser som står närmast Hannes.

Om någon vill kalla att polisen sköt i nödvärn ber jag er sålla er till världens övriga revisionister.

Polis eller militär har inte skjutit mot folkmassor sedan Ådalen. Detta är en fruktansvärt stor skandal. Mediernas bevakning är pinsamt dålig, där både Aftonbladet och Expressen går ut med direkt felaktig information. När sedan SVT och TV 4 får tillgång till Demostiers bilder ifrågasätts inte polisens antal, i nyhetsinslagen.

Att massmedia misslyckats med rapporteringen av händelserna i Göteborg i somras är uppenbart. Att polisen inte sköt i nödvärn är också uppenbart.

Att Michael Lundahl och många med honom fortfarande försvarar polisens insats är tragiskt. Jag har sett bilderna tidigare men inte hela sekvensen. Nu har jag gjort det.

Jag har med egna ögon sett svensk polis skjuta mot en flyende folkmassa. Jag har sett en yngling bli skjuten av polis, vilka inte befann sig i någon form av livsfara.

Hannes Westberg utgjorde inget hot, varken mot poliserna eller mot Sverige.

Det är trots allt med glädje jag avslutar denna artikel. För nu har överåklagaren Björn Ericsson äntligen återupptagit den förundersökningen mot de poliser som sköt mot demonstranterna och allmänheten i Göteborg. Genom sitt beslut har Björn Ericsson visat att det finns ett hopp för det svenska rättsväsendet.

Vi får hoppas att somliga skribenter härinne inte väljer en karriär inom juridiken. Då skulle det vara än mer otäckt att leva i Sverige.


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2001 15:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: