sourze.se

Rain - en vacker men sömnig film

Sourzes utsända filmrecensent har gjort sitt bästa för att bevaka Stockholms filmfestival. Varje dag recenserar hon film och delar ut Knottbjörnar.

Ellen skjuter sin otrogne man, vilket är upptakten till en serie händelser som sakta vecklar upp det förflutna. Bakgrunden är en sömnig småstad med ändlösa fält, utsatta för torka. De buckliga gamla bilarna åker längs ändlösa dammiga vägar och musiken sätter stämningen genom hela filmen. Inleder med lågmält gitarrplonkande, det blir aldrig tyst, om det inte är plonk så är det syrsor. Musiken blir vildare när filmen blir hemskare och tystnar först när eftertexterna börjar visas. Förutom Ellen är karaktärerna bland annat Tom, stadens sheriff, hans fru Patsy och sonen Richard. Vi kommer in i karaktärernas liv precis innan allting som legat och pyrt under ytan exploderar och vid den fasansfulla upplösningen har allas liv ändrats, men Ellen går lika psykotiskt lugn genom slutet som i anslaget. Lugn, men med tillkämpad förtvivlan under ytan. Ellen spelas av Melora Walters, som tidigare setts i bland annat Boogie Nights och Magnolia.

Utan att berätta för mycket om handlingen kan jag ju säga att själva intrigen skulle vara väldigt såpopera/Rikki Lake-aktig om det inte vore för att händelseutvecklingarna aldrig sägs rakt ut utan endast antyds, förståelsen kommer till oss samtidigt som den syns i karaktärernas ansikten, och för de vackra porträtteringarna av landskapet och människorna.

Regissören är Katherine Lindberg, född i New Mexico, och skyddsling till Martin Scorsese. Han tog henne under sina vingar när hon vann the Martin Scorsese Young Filmmaker Fellowship Award och Scorsese är producent för denna film, Lindbergs första spelfilm. Rain är inspelad år 2001 och har nordisk premiär på Filmfestivalen.

Rain är en lågmäld och melodisk film om hemligheter i en amerikansk småstad, hemligheter som obevekligt flyter upp till ytan. Det är en sån film som man anser vara vacker och finstämd om man anstränger sig. Man vill liksom gärna tro att den är bra för att den är snygg och gåtfullt poetisk. Man vill gärna vara en sån som ser gåtfullt poetiska filmer och kan uppskatta dem. Men sanningen är att jag somnade nästan. Och slutet var så abrupt att man kände sig snuvad på vinsten. Filmen kunde ha gjorts bättre - mer levande. Men ändå är det en vacker film med bra skådespeleri. Rain får tre Knottbjörn av fem.


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2001 15:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: