sourze.se
Artikelbild

Maxtaxa - maximal orättvisa

Socialdemokraterna marknadsför maxtaxan som rättvis. Men vem är det som är vinnare och vem är det som förlorar?

Det klagas just nu friskt över Stockholms landstings höjning av priset för månadskort och det hävdas att den upphandling av lokaltrafiken som socialdemokraterna skötte 1997 ska ha lett till stora försämringar. Då vill jag berätta om hur det går när man istället sänker taxorna, som man valt att göra inom dagisverksamheten.

Det finns ingen politiker som inte är på det klara med att maxtaxa inom barnomsorgen är något som vänder sig till höginkomsttagare och är ett knep från socialdemokratin att locka tills sig nya väljargrupper. Den som har en liten eller ingen inkomst tjänar inget eller minimalt på maxtaxan. De som vunnit jackpot på maxtaxan är höginkomsttagarna som kan spara upp till 40 000 kronor om året.

Men införandet av maxtaxan innebär också att varje förälder har rätt till 21 timmars gratis dagis i veckan. Detta kommer innebära att alla barnflickor och dagmammor kan söka sig ett nytt jobb från och med årskiftet. Dessutom spelar det i de flesta kommuner inte längre någon roll hur länge du väljer att ha ditt barn på dagis, du betalar lika lite. Detta kommer medföra att föräldrar lämnar in sina barn längre och oftare, vilket kommer innebära en enormt stor belastning på barnvården, större barngrupper helt enkelt. Sämra kvalitet med andra ord.

Låt folk betala för det de vill använda så att systemet nytjas på ett effektivt sätt, inte utnyttjas på bekostnad av kvaliteten. Den som i slutändan betalar de 40 000 kronor om året som höginkomstagarna sparar är för övrigt långinkomstagarna via sin skatt. Är det detta som socialdemokraterna kallar rättvisa?


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 10 nov 2001 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: