sourze.se
Artikelbild

Våldtäktsfabrikerna i USA

I amerikanska fängelser är våldtäkt så vanligt att det blivit ett skämt i sitcoms och en kliché på bioduken.

Men verkligheten bakom klichéerna är oerhört skrämmande. Sanningen är att ungefär dubbelt så många män som kvinnor våldtas i USA varje år. Det sker nästan uteslutande på fängelser. USA:s två miljoner fängelsekunder har blivit dömda till fängelsestraff, men inte till psykisk och fysisk misshandel.

Ändå visar en tre år lång undersökning från Human Rights Watch att fängelsemyndigheterna sällan bryr sig om anmälningar om våldtäkt och att väldtäktsmän på fängelser sällan åtalas. Av 300 000 våldtäkter årligen uppmärksammas bara ett fåtal. Rapporten visar också att AIDS är den näst vanligaste orsaken till dödsfall i amerikanska fängelser. 1997 hade 8 900 fängelsekunder HIV och lika många AIDS.

Fängelseverksamhet har i USA blivit en gigantindustri. Cirka fem procent av marknaden är än så länge privatiserad. Andelen växer snabbt och det är en marknad som ger högre vinstmarginaler än både medicin- och vapenindustrin.

Men lönsamheten på fängelserna kan bara upprätthållas om de är fulla av interner som kan utnyttjas som arbetskraft. Corrections Corporation of America CCA, som är världens största privata fängelseföretag, anlitar professionella lobbyorganisationer för att övertyga politikerna om vikten av hårdare straff för brottslingar. Det så kallade "War on Drugs", föregångaren till "War on Terrorism", har mycket riktigt tillhandahållit fängelseindustrin med en till synes outsinlig ström av ny arbetskraft.

Mellan 1985 och 1995 ökade antalet fängelsekunder från 750 000 till 2 miljoner och den ekonomiska omsättningen har ökat i samma takt. USA satsade 1995 31,2 miljarder dollar på att driva landets fängelser, en ökning från 2,3 miljarder dollar år 1971. Inkomsterna från verksamheten uppskattas ligga runt 40 miljarder dollar, vilket innebär ett överskott på 8 miljarder dollar i årlig vinst.

Men trots det stora överskottet är kriminalvårdens misskötsel väldokumenterad. Väktare ser i allmänhet genom fingrarna med övergrepp. Det förekommer till och med att de överlämnar uppstudsiga interner till gruppvåldtäkter för att de ska tuktas.

Våldtäkter är lika plågsamma för män som för kvinnor. De drabbade blir märkta för livet och får en för alltid förändrad syn på sexualitet. I ett fängelse finns det inget sätt att komma undan förövarna. De drabbade blir i vissa fall utnyttjade i månader eller åratal i sträck, använda som sexslavar och köpemedel i byteshandel.

I svenska tidningar har det mig veterligen aldrig skrivits en rad om manlig våldtäkt. Det är ett obehagligt ämne och vi bryr oss inte så mycket om vad som händer på fängelserna, de kriminella är ju där för att sona sina brott. Men ett brott är ett brott även inom fängelsets murar. Vare sig det gäller narkotika, våldsbrott eller våldtäkt, vi får inte tillåta oss att hamna i samma situation av ignorans och likgiltighet som USA.

Så nästa gång du hör någon skämta om "tappa-tvålen-tricket" eller manlig våldtäkt, tänk dig för innan du faller in i skrattet. Skämten bygger upp en likgiltighet för den fruktansvärda sanningen: Våldtäkt är för många en plågsam vardag.

---

Referenser:

Americas Private Gulag, Prison Legal News, Juni 1997
Länk: corpwatch.org
feature/prisons/gulag.html

Prisons and Poverty: A Nation in Crisis
Länk: corpwatch.org
prisons/p-rojas.html

Human Rights Watch: No Escape. Male rape in U.S. Prisons
Länk: hrw.org

SPR: Stop Prisoner Rape
Länk: spr.org

Fotnot: Se "The Shawshank Redemption", en otroligt bra film där manlig våldtäkt inte framställs som en kliché.


Om författaren

Författare:
Martin Källström

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2001 17:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: