sourze.se

Kille på krogen

Varför ansåg denna rara lilla tjej att min ändalykt var i behov av handpåläggning?

Efter en stunds övertalning går jag med på att dansa med en tjejkompis som gett sig katten på att jag egentligen inte dansar så illa som det verkade när hon sist försökte bevisa motsatsen. Visst är det småkul att svänga sina lurviga och jag gör ett uppriktigt försök att inte bara ploja vilket innebär att dansgolvet drabbas av Danskungen. Jag glider ut på dansgolvet som en konståkare utsatt för ett helt års besparingar av mynt fastfrusna i isen. Jag svänger min kropp som en parodi på Ace Ventura, befriad av alla de drag som gör Carreys rollfigur så rolig att beskåda och kvar är endast bristande koordination samt frånvarande taktkänsla.

Mitt i denna uppvisning i total oförmåga till taktfast framförande av en manskropp så har jag kul och min danspartner ger åtminstone intryck av att uppleva detsamma. Plötsligt känner jag en handflata på min skinka. Inte länge och inte hårdhänt, men tillräckligt långvarigt för att det inte ska vara en tillfällighet och så pass handfast att jag hinner uppleva värmen från denna främmande hand. Förvirrad, men fortfarande glatt leende vänder jag mig om för att söka innehavaren av denna varma hand och ser rakt in i ögonen på en liten söt tjej som utan fientlighet, men med en busig glimt i ögonen, ler mot mig innan hon vänder sig mot sina kompisar och jag återupptar mina tafatta försök att framföra min lekamen till tonerna av musik.

Eftersom jag klant i förförandets ädla konst och för länge sedan gett upp förväntningarna om kroggolvet som ragg-hak så kommer jag aldrig få reda på varför denna rara lilla tjej ansåg att min ändalykt var i behov av handpåläggning. Misstog hon mig för en bekant, ville hon göra mig uppmärksam på att hon fanns där och hade tröttnat på mitt knuffande eller ville hon lära känna mig med avsikt att dansa horisontalmambo med mig inom en snar framtid? Vem vet? I vilket fall som helst var det något som gjorde kvällen lite annorlunda och gav mig något att berätta för kompisarna så at vi gemensamt kunde skratta och slänga grabbiga kommentarer till varandra.

Mr DJ slår till med tungt gitarrbaserad rock vilket får avsedd effekt och dansgolvet stormas av folk som inte dansar för dansandets skull utan mer för röjets. Mina kompisar sluter upp för en stunds vilt utövande av vad som möjligtvis skulle kunna liknas vid krigsdans även om vi inte hoppar som assajer eller är taktfasta som cherokees. Min stackars ursprungliga danspartner ger upp och ger efter för partajandets enkla grundtanke. Ni som här inträder, överge all fåfänga.

Plötsligt känner jag giriga händer som famlar om min överkropp och smeker mitt bröst . Jag inleder omedelbart en undanmanöver för att slippa det humpande jag vet kommer följa eftersom jag umgås i ett gäng med mycket bögskämt och väldigt låg halt homofobi. Som vanligt står en flinade kompis bakom mig och passar att ta min plats i krigsdansen eftersom jag tagit ett par steg åt sidan. Glatt röjer vi vidare till dess att skriet från baren klingar så starkt genom discodunket att öltörsten ej längre kan behärskas.

Senare på natten tränger sej en vilt främmande tjej sig in framför mig i kebab-kön och börjar knåda kulpåsen på mig i ett skrattretande försök att bättre lyckas med sin avsikt att minska mitt innehav av rökverk. Jag backar ett halvt steg och vrider mig på ett sätt som gör att familjeklenoderna befrias innan de kryper upp i ljumskarna i ren förskräckelse. Skrattande ger jag henne en cigg för att slippa fler oönskade gästspel på en arena med relativt restriktiva regler om nyttjande och hur eventuella gästspelare ska ansöka om tillträde. Egentligen borde man väl blivit förbannad och bett henne att fara och flyga, men man blir så paff och situationen är så skrattretande att man inte kan göra annat än garva åt eländet.

Ett par timmar senare somnar jag utan minsta känsla av kränkt integritet. Flinande somnar jag för att sova den berusades goda sömn för att imorgon vakna med bakrus och ömmande ballar.

Jag har med roat intresse läst kommentardiskussionen om "Tjej på krogen" som Sven utlöst genom att bara berätta att killar överlag inte anser att tafsning känns så kränkande som tjejerna i kommentarfältet gjort gällande. Jösses, den killen har verkligen fått veta att han inte vet vad talar om. av tjejer... som uppenbarligen inte vet vad de talar om. Jag vet faktiskt ingen kille som skulle känna sig kränkt av en klapp på rumpan och att pungen inte är tillåten måltavla är mer en fråga om smärta än integritet.

Visst håller jag med om att vi killar ska veta om och respektera det faktum att merparten av tjejerna på ett dansgolv inte uppskattar fumliga manshänder på rumpa eller bröst. Det finns väl inte mycket att säga om det och jag håller inte med Sven när han säger att tjejer borde lugna ner sig och ta tafsandet för den komplimang det var menat som. Så ska man, av uppenbara skäl, inte handskas med ett allvarligt problem med killars syn på tjejer.

Det som gör diskussionen oerhört lustig är ju att flera tjejer påstår att Sven minsann hade känt sig kränkt om han blivit tafsad på. Ingen vill acceptera det enkla faktum att Sven och andra killars reaktion på en tafsning oftast inte lämnar området mellan smicker och ointresse. Jag tror inte många killar känt sig kränkta av en rejäl rumpklapp, men desto fler kan känna lite glädje över att märkas hos det motsatta könet.

Det här kan ju vara en anledning till att tjejer ofta blir utsatt för kladdande händer tillhörande främlingar. I jämlikhetens anda kanske inte alla killar fått lära sig alla skillnader om vad som är okej bland killar men fel enligt tjejers definitioner. Vi måste ju faktiskt godta att vissa saker kommer aldrig bli jämlika. Det kommer alltid vara allvarligare att slå en kvinna än en man och det kommer antagligen alltid vara fel att tafsa på främmande tjejer. bland annat.


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2001 09:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: