sourze.se

Vad jag tycker om tunnelbanetaxan

Jag har blivit ombedd att besvara vad jag, som politiker, tycker om kampanjer som planka.nu.

Eftersom jag är kommunalpolitiker och inte sitter i Stockholms läns landsting och beslutar om SL-taxan kan jag bara ge ett par reflektioner som privatperson och stockholmare. Kollektivtrafiken är till för att alla människor ska kunna röra sig i staden, för att alla oavsett ekonomiska förutsättningar ska kunna ta sig till jobbet, till skolan eller hälsa på vänner. Kollektivtrafiken är också ett mycket effektivt och miljövänligt sätt att resa. För att resandet ska vara tillgängligt för alla är det viktigt att kostnaderna blir låga för trafikanterna. Jag tycker principiellt att kollektivtrafiken ska finansieras gamensamt via skattsedeln men kan förstå att avgifter som SL-taxan också fyller en funktion. Att i princip vara positiv till nolltaxa är dock en helt annan sak än att stödja tjuvåkning.

I sak kan jag sympatisera med kampanjen men jag gör det definitivt inte när det gäller metoden. För att bedöma om en metod är lämplig måste vi fundera på hur väl målen uppfylls och på vilka konsekvenser aktionen får.

Jag har svårt att förstå på vilket sätt den ensamstående mamman eller pensionären får det bättre av att några syndikalistiska ungdomar struntar i att betala. Den borgerliga majoriteten i landstinget har en inställning att SL till en mycket liten del ska vara skattefinansierat och då måste de ta ut kostnaderna från resenärerna. Om vissa resenärer plankar drabbar det enbart de andra användarna av kollektivtrafiken. Antingen genom ännu högre priser eller med försämrad service. De som inte plankar får betala priset för kampanjen.

Jag tycker inte heller plankning verkar vara ett bra medel för att nå målet. Att smita från att betala är definitivt inte det enda sättet att förändra taxesystemet. Nivån på SL-taxan bestäms av förtroendevalda i det demokratiskt utsedda landstinget. Socialdemokraterna har röstat emot samtliga taxehöjningar. Om en majoritet av stockholmarna röstar för en generell välfärd nästa val kommer vi att få en helt annan utveckling än den nuvarande. Ett konkret krav socialdemokraterna i Stockholm driver är gratis SL-kort till samtliga gymnasieelever.

Jag tror att det skulle ge mycket större genomslag att presentera de beräkningar som talar för att nolltaxa skulle gynna majoriteten av stockholmarna. Att med traditionella metoder skapa opinion. Då kan vi få igång en diskussion om nolltaxa och förhoppningsvis göra kollektivtrafiken
tillgänglig för alla.


Om författaren

Författare:
Annika Billström

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2001 11:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: