sourze.se
Artikelbild

En alldeles cynisk Halloween

Så här i Halloweentider kör USA lite Trick or Treat med det afghanska folket och släpper både ner både klusterbomber och matpaket i glada gula färger. Kanske får du godis, kanske får du en protes...

Efter att ha släppt gulfärgade klusterbomber och gulfärgade matpaket över samma områden har nu USA insett problemet och börjat sända ut radiomeddelanden om att man skall vara försiktig med att plocka upp föremål från marken i områden där bomber har släppts. Meddelandena sänds från specialutrustade flygplan med radiosändare ombord som flyger över området. Tanken är att afghaner på marken skall höra varningarna på radio och förstå att det är förenat med livsfara att plocka upp okända saker som ramlat ner från skyn.

Enligt CNN sänds meddelandet på persiska och pashoto och lyder:
"Please, please exercise caution when approaching unidentified yellow objects in areas that have recently been bombed."
Länk: europe.cnn.com
/2001/US/10/29/ret.bomb.warnings/index.html

Man kan ju fråga sig hur många afghaner som har en radio att lyssna på, och dessutom tillgång till batterier att driva den med eftersom det lilla elnät som fanns väl är sönderslaget av USA:s bombningar.

Skulle tro att klusterbomber till största delen släpps på landsbygden, där människor dessutom i ännu mindre grad har tillgång till radio eller andra kommunikationsmedel, och där samtidigt nöden och behovet av livsmedel är som störst. En journalist i området sade att den största delen av Afghanistans befolkning inte har en aning om vad som pågår runt omkring dem, än mindre var landet USA ligger eller vad en radioapparat är...

Human Rights Watch har i en studie om användningen av klusterbomber i Jugoslavien Länk: hrw.org visat att det finns risk att 5-30 procent av mini-bomberna inte exploderar när de träffar marken, utan ligger kvar och i praktiken utgör personminor.

Nu fälls återigen klusterbomber över ett område som i decennier utgjort ett slagfält och där diverse internationella organisationer i åratal har kämpat för att få bort de redan utplacerade personminorna. Dessa "försvarsvapen" utgör inte bara direkt livsfara för människor som lever i området, utan riskerar dessutom att hindra att marken används för jordbruk, och kan därigenom påverka hela befolkningen och den lokala ekonomin under mycket lång tid.

Återigen ser vi nu exempel på hur detta "försvarskrig" drabbar oskyldiga, ovetande och försvarslösa människor med både omedelbara och långtgående konsekvenser.

Att svenska politiker sedan har mage att säga att vi måste ställa oss bakom FN:s säkerhetsråds beslut att stödja USA:s militära aktioner har jag väldigt svårt att smälta.


Om författaren

Författare:
Anders Ekbom

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2001 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: