sourze.se
Artikelbild

Stoppa svarthandeln av lägenheter med lag

Vi är tre Socialdemokrater; Eva Arvidsson s Nynäshamn, Yilmas Kerimo s Södertälje och Inger Segelström s Stockholm som just lagt en motion i riksdagen mot svarthandeln.

De senaste årens bostadsbrist i våra storstäder har skapat en marknad för svarthandel med hyreskontrakt. Den borgerliga majoriteten i Stockholm har dels de senaste åren såld ut hyreslägenheter som ombildats till bostadsrätt dels byggt nästan bara bostadsrätter. Vi har inget emot bostadsrätter, tvärtom, men vi oroas av att antalet hyreslägenheter försvinner. Det ger inte dem som vill hyra en valfrihet att kunna välja hyresrätt. I tidningar som Avisen annonseras varje vecka efter förstahandskontrakt. Ordet "hittelön" avslöjar att den bostadssökande är villig att lägga upp en större sedelbunt för kontraktet. Den som läser dessa prislistor ser att det inte handlar om småsummor. För en liten lägenhet i centrala Stockholm är riktpriset idag 200 000 kr på svarta marknaden.

I dag finns i praktiken inget incitament för någon som känner till en svart affär att anmäla detta. Den som sålt ett svart kontrakt riskerar straff och att pengarna går förlorade. Den som köpt kontraktet riskerar sitt kontrakt. Ingen har något att vinna på att affären kommer till värdens eller myndigheternas kännedom. Därmed anmäls väldigt få fall, och många svarta affärer kommer aldrig till värdarnas och myndigheternas kännedom.

För att motverka denna utveckling föreslår vi en ändring i
hyreslagstiftningen som gör att den som köper en svart lägenhet och anmäler till myndigheterna, trots att en svart affär skett, skulle kunna få behålla kontraktet. Lämpligen tas en kontrollavgift motsvarande 30 procent på köpeskillingen ut, och resterande del av pengarna går tillbaka till hyresgästen. Samma bör gälla för andrahandshyresgäster. Vi vet att många - speciellt unga - inte skulle köpa en svartlägenhet om de inte var tvungna. Valet kanske inte finns ens om man vill få någonstans att bo. Bostaden är en social rättighet och det går inte att leva ett vanligt liv, sköta ett arbete, familj eller träffa vänner om man är bostadslös.

Enligt tidningsuppgifter nyligen finns det värdar som aktivt deltar i svarthandeln med lägenhetskontrakt. Utöver den traditionella verksamheten, där en fastighetsägare tar pengar under bordet för att ge ett hyreskontrakt, förekommer ofta mer sofistikerade upplägg där en värd agerar tillsammans med en svartmäklare för att genom skenbyten, där köparen endast har en lägenhet på papperet, handla med hyreskontrakt. I dag finns det "vanliga" mäklare som förutom den reguljära
mäklarverksamheten också förmedlar hyreskontrakt "svart" och hjälper till att rigga upp så kallade skenbyten. Detta är naturligtvis olagligt, men mäklarna kan om de mot förmodan blir upptäckta och straffade ändå fortsätta med sin mäklarpraktik. Detta är oacceptabelt. Enklast är att
näringsförbud införs som möjlig påföljd för mäklare som ägnat sig åt svarta affärer. Fastighetsägare som främjar eller deltar i svarthandel med hyreskontrakt bör efter beslut av hyresnämnden kunna få sina fastigheter ställda under tvångsförvaltning.

Vårt förslag kan först verka kränkande på det allmänna rättsmedvetandet då den som faktiskt gjort fel, trots detta får behålla kontraktet. Men denna lagändring skulle med stor sannolikhet leda till att svarta lägenhetsaffärer minskas kraftigt eller helt upphör. Köparen kan ju när som helst efter att affären skett gå till myndigheterna och få majoriteten av köpeskillingen tillbaka. Vi har tröttnat på att alltför lite görs. Därför har vi försökt tänka nytt. Kritisera oss inte, kom med egna förslag, vi lovar lyssna.


Om författaren

Författare:
Inger Segelström

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2001 10:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: