sourze.se

"Internet 1995" -Tidsmaskinen

Jag hittade en bok idag som skickade mig på en oväntad resa. En resa till något så avlägset, ändå så nära.

Vissa dagar, när man letar efter den där känslan, anledningen till att man kastade sig ut med ett sådant brinnande, förbrännande patos för Internets alla fenomen och mekanismer, brukar jag komplettera det dagliga framtidsperspektivet lite med att någon enstaka gång blicka tillbaka och se vad det vad som byggde och bar fram allt detta och hur alla aktörer agerat längs vägen.

Någon gång i kvartalet kanske man bläddrar i en gammal "Z-Magazine" från 1995 eller gamla nummer av Internet-tidningen "Hallå" eller kollar vad Nyhetsbrevet "Pawlos Prudentliga" handlade om augusti 1996. Allt för att få en helhetsbild och kunna koppla orsak till verkan genom hela utvecklingen.

Idag, så råkade jag hitta en bok, utgiven av Norstedts tillsammans med Z-Magazine som heter "Nyckeln till Internet" en bok för den tidens nyblivna PC-ägare som även innehöll ett Tele2-Internetabonnemang. Boken är version 3.0 för PC och Mac och skriven 1995.

Tomas Carlsson är huvudförfattare, Redaktör Annika Granholm och formen är signerad Brita Zilg. Boken hänvisar till "Ständiga uppdateringar online" på den sedan länge döda adressen Länk: everyday.se och i boken så förekommer maskoten "Jan-Hugo" överallt som var en liten intern grafisk figur med samma namn som vår käre Stenbeck.

Kommer ni ihåg var ni var och hur ni kände 1995?

För oss en underlig men härlig liten IT-branschklick jag arbetar med bland som känner till bakgrundshistorien och människorna bakom boken så känns det väldigt underligt och hisnande att läsa denna bok bara sex år senare.

Man blir medveten om hur fartblind och snabb man blivit, snabb att acceptera varje förändringsfas utan att egentligen ha hunnit bearbeta utvecklingen underhand, eftersom "nästa projekt" alltid legat och tryckt i loppet, som en rastlös kula, otålig att avfyras.

Undrar om världen någonsin tagit ett sånt gigantiskt jättekliv på så kort tid utan att kanske egentligen varit medveten om exakt hur stort klivet var?

Vi har sett en total omdefinition på samhället och vår begreppsvärld. Det blir väldigt påtagligt när man läser författarnas, då så spetskompetenta och progressiva text, som idag, i backspegeln avhandlar så otroligt enkla, söta och naiva saker på ett nästan gulligt sätt med en otrolig entusiasm.

Allt detta hände i de första stapplande stegen för det Internet som fram till nutid skulle komma att kommersialiseras så hårt, där Östersundsposten var första dagstigning på Internet, "HotWired" var platsen alla gick till, URL:erna var långa som Lundellromaner och webbplatsen "Z-Central" var en gigant i sammanhanget. Många av de som är i tonåren idag missade kanske det där helt och hållet.

1995 var jag 27 år så för mig känns det otroligt nära.

Internet såg annorlunda ut i början. Sidorna var grå, bilderna, i den mån de fanns, var centrerade, hyperlänkar var en allenarådande finess och i kulisserna stod alla vi som var tidiga som sedan skulle ut och försöka tjäna pengar och bringa budskapet till användarna och stampade otåligt i startbåset för att få springa ut och dansa på arenan.

...och siffrorna som presenteras i boken vad gäller Internets storlek på den tiden, dess historia, antalet datorer... så litet, så få, så omoget, så tidigt.

Och bara sex underbara men korta år sen. Its amazing.

Undrar var vi ska nu? Efter dotcom-krascherna och allt annat? Förmodligen går världen vidare, och de enda som till sist kommer ihåg var det hela började började är de som liksom jag idag råkar plocka upp en gammal bok av en slump nån gång, som heter "Nyckeln till Internet Version 3.0" från 1995.

"Back to life, back to reality, back to these foolish games."
- Soul II Soul 1989


Om författaren

Författare:
Stefan Hallgren

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2001 14:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: