sourze.se

Afghanistan: Svensk Salongshumanism

"Jag kan inte relatera till afghaner på samma sätt som jag kunde till vietnameser", sade en VPK-medlem en gång. No Shit Sherlock!

Afghanistan-debatten på Sourze har varit en orgie i saklig och faktafixerad, polykulturell mångfacettism och ett reningsbad av geografisk, historisk kunskap.

Vår politiska redaktör har med intellektuell laserprecision och pseudopolitisk röntgensyn skurit ut de relevanta frågorna och lotsat en och annan svulstig debattör till utrikespolitisk insikt.

Tre stycken skribenter har publicerat sin mustiga, empatibefrämjande och psykodynamiska kritik mot USA och
dessa artiklar har fått agera som fyrtorn.

Det var demonstrationer förra veckan. En gick jag inte på med men kunde till min glädje konstatera att massorna som protesterade vid TABD-mötet motade bort folk i svarthuva och det var glädjande.

Demonstranterna har nog lärt sig ett och annat sedan kravall-EM på Västbanken i somras. Ty, det är beklagligt att socialism som en gång handlade till stor del om kamratskap, förbrödring och samarbete kan få medlemmar
och förespråkare som reser 150 mil med vapen för att "försvara" sig mot polisen. Här har AFA och andra pubeshårspolitiska grupperingar en hel del att lära sig från den gamla vänstern som med fredligt ickevåldsmotstånd bevarade almarna i Kungsträdgården.

Tänk om praktprimaten Hannes hade fått fritt spelrum där och då. Då hade almarna hade kastats omkull av centralmakten snabbare än siffror i en Ringholmsk budget. I stället fick polisen göra sina övergrepp och den allmänna uppfattningen gick till demonstranternas favör. Almarna bevarades. Att förstöra mer än att bygga upp tycks vara naturen på vänstergrupperingarnas debila protester.

Nu gäller det Afghanistan som över en natt gått upp på folktoppen. Den ser ut så här:

1. En svensk polisman motsvarar 10 vanliga svenska civilister.
2. 10 vanliga svenska civilister motsvarar 200 invånare på Balkan, Palestina eller i Chile.
3. 200 invånare på Balkan, Palestina eller i Chile motsvarar ungefär 20 000 tjetjener.
4. 20 000 tjetjener motsvarar ungefär 100 000 araber eller afghaner.

Kambodjaner, latinamerikaner är inte längre politiskt lönsamma och har därför lämnat listan. Kineser, sudaneser och tibetaner är inte ens nära.

Den här skalan baseras på mediafokus och vilken politisk färg offren och utövarna har. Denna kombination har en empiriskt bevisad effekt på demonstranter. Afghaner är nu alltså på samma nivå som palestinier och det är inte illa pinkat.

Vad är det som har hänt som gjort att afghaner nu inte får bombas när det piskats, torterats och utrotats där i ett kvarts sekel? Vad är det som gjort att Sourze eget politiska skribentgarde vässat ordbehandlarna och fördömt bombningarna i Afghanistan där folk terroriserats och mördats som kulaker i omgångar sedan mitten på 1800-talet?

Jo, USA har bombat och då är ju saken klar. Eller är den det?

Jag begav mig ut i lördags. På vägen ned mot Slussen så möter jag ett par demonstranter för att se om deras politiska motivering och påläsning kan tillföra mig något nytt. Jag frågar fem stycken om de donerat pengar till Afghanistan? Jag får svar. Alltifrån: "Det hör inte hit" till att: "Jag har inga pengar. Carl C har ju privatiserat hela Stockholm", och del annat bjäfs. Men några pengar har det inte donerats. Det tar iofs ett par minuter med bankprogram eller i en postkö. Men nähä.

Jag kan inte sluta låta mig förvånas över paradoxer när jag studerar dagens unga vänstermänniskor. Under Göteborgskravallerna sprang de runt anarkister med Lenins porträtt på plakat trots att Lenin själv beordrade massakrer och brutalitet på tusentals anarkister som revolterade vid Volgaområdet. Här har man mage att visa symboler med Hammaren och skäran. Hammare och skära. Detta på en demonstration mot bombningarna i Afghanistan vilket måste ses som ett nytt rekord i barrock smaklöshet. Ännu en PTV-pisstråle mot tusentals gravstenar.

Det är lätt. Lite för lätt att kritisera USA. Ungefär så här brukar det låta:

När Serbien bombades av Nato så menade FIB/kf på att maffia-ekonomi skall få fritt spelrum som om den bortgångne Arkan, hans hejdukar och andra brottsyndikat som redan fanns där skulle vara någon avknoppning av pingstvännerna.

När USA och NATO använde utarmat uran i Persiska viken så blev det ett djävla okunnigt bjäbb om hur farligt stoftet var. Detta trots att Sovjetunionen sedan länge har glömt kvar en sänka i norra Estland som användes av en nedlagd uran-fabrik. Denna innehåller tonvis med detta och andra ämnen. Enligt en miljöexpert så är det säkert att dumpens fördämningar luckras upp och läcker ut i Östersjön under en tio års period. UR: 010213

När USA rockade loss i Persiska viken och rumpdunkade Saddam så hette det: "Djävla USA. Nu är världspolisen här för att skydda oljan."

När USA inte ingrep direkt i Bosnienkriget så heter det att: "Djävla USA. När det inte gäller pengar eller olja som i Irak då tittar man på". USA gav sig in konflikten motvilligt och EU-länderna fick dega av en del på notan så världspolis är inte riktigt rätt. Möjligen världsväktarbolag.

USA:s kapitalism tar även skulden för att folk svälter ungefär som om Afrika innan USA-kapitalismen kom till stan skulle ha varit ett gigantiskt smörgåsbord. För suger man ut ett land så måste det väl finnas något att suga? Men när USA väl gick in i Somalia med "Operation Restore Hope" för att hjälpa dom svältande så väntade inte kommentarerna på sig. "Djävla USA. Nu kommer världspolisen". Samma gnäll. Alltid från samma debila skrå.

Det är dock inget fel att kritisera USA. Landets storlek gör det svårt att inte träffa ibland. Man bör dock alltid ta in vad landet ger oss och ha ett bredare perspektiv!
Betrakta det nuvarande folkmordet i Irak som de har på sitt samvete och summera protesterna: Noll.

Detta för att CNN och NBC knappt tar upp sanktionernas hemska effekt och om amerikansk massmedia inte rapporterar och det framför allt inte smäller några bomber så mobiliseras inte den pubeshårspolitiksa pöbeln.

Ni är - like it or not - beroende av amerikansk nyhetsrapportering i er egen anti-amerikanism.

Undertecknad har demonstrerat för Afghanistan vid ett par tillfällen och det första var 1986. Den lördagsmorgonen så var deltagandet väldigt lågt. Jag tror - med tanke på det varierande intresset att de som protesterar nu egentligen inte bryr sig om folk dör i Afghanistan eller inte man har ju gjort det i åratal.

Måste USA deala med Putin och bomba i Tjetjenien för att folk skall bry sig om folkmordet där? Faktum är att syftet med protesterna - vilket ett par av demonstranterna erkände - är bara att kritisera USA. Inget annat och då är ju saken klar. Den ärligheten hoppas jag sprids för det är lite kontraproduktivt att gå in humanistiska frågor med en destruktiv och fördömande inställning när man behöver optimism och kreativitet. Då brer den färgade retoriken snabbt ut sig på bekostnad av det verkligen relevanta: Människoliv.

Det är inte förenligt. Det är som att försöka köra simning och bänkpress samtidigt.

Bombningarna skall dock inte få passera oemotsagda och EU skall inte vara någon foglig nickedocka åt Bush. Däremot stämmer det inte att det fanns några andra metoder att få fast de skyldiga då de skyldiga till WTC dog nämligen i krashen. Vad fan trodde vänstern att USA skulle göra? Öppna upp portarna och lassa fram rulltårtan? Svälta ut ett redan utsvultet land? Stå på Kabuls flygplatsen och pussa kind?

Det stämmer inte heller att bombningarna inte är rätt metod för att lösa terrorism. Våld är vår sämsta och lägsta drift men det går tyvärr att uppnå saker med våld. Det har historien bevisat, tror jag. Schyman uttalade sig och pekade på fallet Milosevic som ett exempel på anna taktik men tycks ha glömt de förhatliga bomberna som föranledde Jugoslaviens fall och att han utlämnade sig.

Under åttiotalet så fanns det en mindre våg av terrorism. Libyen målades så ut som landet som närde terrorism och Reagan tryckte på knappen: En hoper med F-111 bombade i april 1986 mål inne i Libyen. Över en natt och som genom ett trollslag så försvann terroristattentaten från scenen i flera år. Efteråt kunde man konstatera att det mycket riktigt fanns flera träningsläger där till och med CIA-kritikern och analytikern Rhodri Jones var benägen att instämma.

Självklart föder våld mer våld men så enkelt är det inte i denna problematik: Breven med mjältbrands-bakterier postades innan förra söndagens attacker. Dom skulle ha anlänt oavsett USAs agerande och det framgår tydligt att det är av högsta intresse att få igång en provokation mellan USA och länder där islam är dominant.

Jag går hem. På vägen hem ser jag två demonstranter. Den ena säger till den andra: "Fatta många vi va. Vi kan bli skitmånga nästa gång". "Ja, jo nere i Pakistan är det snart upplopp det är hur många som helst där"

Ja jo. Antalet demonstranter är alltid intressant. På nyheterna på kvällen så får man höra att tio tusen demonstrerat nere i Karachi. Detta i en stad med femton miljoner människor vilket kan motsvaras med Stockholms mått som om 15 man på Medborgarplatsen och det ger en bra bild på dom som bryr sig och dom som låtsas göra det.

Ja, kära läsare. Vi i väst har sugit ut tredje världen heter det så det är dags att börja återbetalningsplanen. Eller? PG till Röda Korset är 900800-4 . Märk talongen "Afghanistans flyktingar" eller "Rött kors på taket innebär att ni INTE skall bomba era djävla nollor".

---

Libyas Qaddafi: The Politics of Contradiction. Mansour O. El-Kikhia/ISBN: 0813015855

Origins of Terrorism. Walter Reich./ISBN: 0943875897

CIA & the American Democracy. Rhodri Jeffreys-Jones/ISBN: 0300077378

Staten och Revulotionen. Vladimir Ilch Lenin/014018435X Eng

Röda korsets insatser i Afghanistan Länk: redcross.se

Särskilt tack till Jens, Martin och Tobias vars artiklar varit osvikliga källor av inspiration.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2001 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: