sourze.se

Socialistisk motattack

Här kommer ett kort, men konsist, svar på Tobias Jeppssons psykoanalys av mitt inlägg.

Jeppsson hävdar att kommunala hyresrätter inte syftar till att hålla nere priser utan i själva verket skulle innebära att det skulle kosta mer att bo i innerstan än i förorten. Hur mycket mer säger han inte, men det rimliga är ju att det är så pass mycket mer som folk är beredda att betala.
Ursäkta om jag missuppfattat något, men det är det som kallas marknadshyror!

Ska vi ha kommunla fastighetsbolag med marknadshyror? Jag ser inte riktigt poängen i det.

Jeppsson argumenterar vidare med att majoriteten av människorna vill ha hyresrätter enligt en TEMO-undersökning.

Det är inte så konstigt. Vi skulle kunna fråga om människor vill ha lägre skatt och skulle då också få en positiv majoritet. Vi skulle kunna göra en TEMO-undersökning om folk vill kunna åka gratis taxi och skulle säkerligen då också få ett positivt utfall. Folk tänker med plånboken mer än med hjärnan. Självklart är att folk vill bo billigare. Och kommunla, skattesubventionerade, hyresbolag förknippas med just billigare hyror. Men om det är rättvist eller vem som betalar mellanskillnanden är det ingen som talar om.

Jeppsson hävdar att man inte kan välja när man blir sjuk, och det är också helt rätt. Jag skulle gärna vilja se någon typ utan skattefinanserad försäkringssystem där man får sin sjukvård betald om den inte är självförvållad. Men vid till exempel rökning, eller hög alkoholkonsumtion, eller vid olyckor där man själv är ansvarig, så bör det vara rimligt att inte hela sjukkostnaden läggs på samhället.

Självklart kan den statliga försäkringen också kompletteras med privata försäkringar som också tecker upp för självförvållad skada, men med en mindre självrisk.

Till sist vill jag kommentara Jeppsson antagande om att jag mycket väl är medveten om att det flesta människor kan skilja på mitt och ditt. Visst, det stämmer, men politiker vekar av någon oförklarlig anledning i större utsträckning inte kunna göra det än den allmänhet de representerar. Och detta sker i större utsträckning i de vänstra leden än de högre. Bemärk dock att det sker i båda!

Jag hoppas att jag inte behöver dra exempel där politiker handskas vårdlöst med pengar. Den som behöver sådana behöver bara slå upp tidningen eller se på TV. Det går inte en dag utan att någon missbrukar skattemedel.

Mvh.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2001 12:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: