sourze.se

En riktigt korkad riksdagsman!

Det är läskigt att våra folkliga representanter kan vara så korkade.

Om Johan Lönnroth fått godkänt i svenska så är den skola han gick i under all kritik. Har han inte fått det så är Sverige riksdag under all kritik.

Att inte kunna läsa Johan Norbergs text och förstå den, åtminstone ytligt, vilket verkar vara fallet hos Johan Lönnroth, är något som mer än väl kvalificerar en person för IG i svenska.

Lönnroth skriver till och börja med att det finns lata företagare vilka han kallar kapitalister och flitiga företagare vilka han likställer med arbetare. För att överleva i Lönnroths värld så måste du arbeta tills du dör ungefär som i Gulag. Det finns ingen möjlighet att bygga upp ett företag genom att sliat hård i 20 år för att sedan låta sitt förvärvade kapital arbeta och försörja tusentals familjer. För då blir man plötsligt en lat företagare, en ond kapitalist alltså, och vad händer då kan man få fråga sig, arbetsläger i Norrland kanske?

Lönnroth skriver: "Norberg underlättar också sitt försvar för kapitalismen genom att definiera den som liberal marknadsekonomi och fri konkurrens".

Intressant slutsats av Lönnroth. Norberg definierar kapitalism precis som flera miljarder människor världen över gör, men detta kanske är fel, i Lönnroths värld kanske dessa människor ska få lära sig riktig socialism i Gulag.

Lönnroth fortsätter med: "Planhushållning i samarbete mellan stat och storfinans, som i Tyskland under Hitler, är således i Norbergs terminologi inte kapitalism."

Lönnroth hävdar alltså att planhushållning är kapitalism. Vilken tioåring som helst som haft samhällskunskap skulle kunna berätta för Lönnroth att planhushållning, i alla sina konstalationer inte är kapitalism. Det är lika befängt som att hävda att Sovjet hade marknadsekonomi.

Lönnroth slutar dock inte upp med korkade uttalande där utan fortsätter: "Monopolism, korruption, export- och PR-resor med stat, kung och storfinans liksom såväl USAs antidumpingtullar som EUs tullmurar och Schengenavtalet pådyvlas också det antikapitalistiska fiendelägret."
Vad menar han med pådyvlas? Enligt den gällande definitionen av kapitalism, den som Norberg levererar, så kan varje sund individ se att det uppräknade inte är kapitalism. Om Lönnroth menar att det uppräknade är kapitalism så borde hans plats i riksdagen starkt ifrågasättas.

Tro det eller ej, Lönnroth har flera korkade uttalanden, han säger att: "Ett stilla påpekande kan gentemot detta vara att de flesta jurister och läkare är offentligt anställda och att det är i länder med högt skatteuttag". Vill Lönnroth mena att kvinnor inte duger till i det privata arbetslivet utan måste tas om hand om av staten. Detta är den värsta kränkningen av kvinnor jag hört på mycket länge! Skulle en kvinnliga jurist vara sämre än en manlig och därför inte kunna få anställning i det privata utan måste jobba åt staten. Lönnroth verkar ha en smått förvriden kvinnosyn.

Lönnroth kommer även till slutsatsen att Norbergs ideal land är Kina. Om det finns någon annan människa som kom till den slutsatsen så bör den noga överväga sitt sinnestillstånd. Norberg skriver att de liberala reformerna i Kina har fört landet framåt.

Lönnroth hävdar även att Kina var det land som klarade sig bäst genom Asienkrisen. Det är en definitionsfråga. När större delen av befolkningen svälter så kanske det för Lönnroth inte gör så mycket om ett par tusen till dör. Visst blev Kina inte så starkt påverkade av Asienkrisen, svältande människor har inte så mycket att förlora på börsen.

Lönnroth kommer med fler ljusa kommentarer mot slutet av sitt inlägg: "Men det gapar ändå ett svart hål i Norbergs frihets- och maktbegrepp: arbetets frihet och makten över produktionen finns inte med."

Makten över sitt eget arbete, sitt eget liv och det man själv producerar är just det som belyses starkast i Norbergs text. Lönnroth verkar inte ens ha läst Norbergs text innan han kommenterar den.

Lönnroth avslutar sin tankebefriande artikel med: "de kunskapsrika anställdas ökade makt på bekostnad av de frånvarande och passiva ägarna samt bristen på långsiktigt ansvarstagande kapitalister. Mot dessa krafter hjälper nog inte Norbergs och Timbros tappra försvarskamp på kapitalismens barrikader."

Om Lönnroth hade fattat en ända stavelse av det Norberg skriver så hade han fattat att varken Norberg eller Timbro försöker på något sätt motverka de kunskapsrika anställdas ökade makt. För den politiken är det Lönnroths parti som tar fajten.

Lönnroth skärp dig!


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2001 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: