sourze.se

Anti-allo_promofobi!?

Debatten och tanketyckandet spirar och frodas härinne...
Tankefrön sås och träd gror. Andra sågas och en del blir kaffeved. Här kommer en del av mina SUBJEKTIVA åsikter och tankar!

När man tycker och tänker som vi alla gör relativt ofta i våra liv är det viktigt att man snarast inser att man alltid är SUBJEKTIV.

Jag blir väldigt trött och besviken på en del debattörer härinne som hävdar sin "objektivitet" och lutar sig mot den som om det skulle vara beundransvärt.

Givetvis kan man vara mer eller mindre subjektiv och ta upp en konflikt eller ett problem från flera olika sidor. Världspolitiken läses problematiken är inte svart eller vit den är väldigt mångnyanserad och även jag är färgblind.

Jag har dock aldrig försökt påstå att jag på något sätt är "objektiv", "oberoende", "oväldig" eller något annat i stil med detta. Svenska språket skrämmer de "objektiva" missbrukarna. Ni använder er av begreppet eftersom dess motsats står för inte bara subjektiv utan även partisk och tendentiös. Men detta är ord och inte alltid verklighet!

Alla åsikter är och förblir subjektiva, se i dagstidningarna och då inte TT:s notiser för det är överkurs!

Nåväl, jag är subjektiv och väldigt stolt över detta!

Jag erkänner att jag hävt ur mig en del grodor som uppfattats som hånande ord eller personliga påhopp. Detta ber jag givetvis om ursäkt för och en del av förklaringen ligger i vreden och en smula frustration! Dock finns det alltid fler bin i kupan... "Dagisstalinist", "Radikalteater", "Hycklare", "Idiot","Pillertrillare" etc...

Nog om det för det är absolut inte det väsentligaste. Vi talar mycket om vad som görs och varför detta görs, mindre om vad som inte görs och varför detta inte görs och vad som ska ske och varför sker detta.

Jag sitter som vanligt inte med några svar eller visdomar men jag tänker därför finns jag och det tänker jag fortsätta med!

Historien talar om framtiden! Handlande ger konsekvens!

Detta berättigar inga terrorister eller andra organisationer/länder att utföra sådana fruktansvärda dåd som Al-Qaeda med flera förmodligen låg bakom. Notera förmodligen då jag själv ännu inte sett bevisen och Anna Lindh är just det Anna Lindh!

Nu till Afghanistan som dygnetruntbombas av amerikanska och brittiska styrkor. Miljontals av pengar bombas ner i ett land som lider fruktansvärt redan före bombattackerna. Matbombningarna nämner jag inte för det har redan Ana Udovic gjort på ett utmärkt och subjektivt sätt, tack Ana!

Om och jag säger om nu amerikanerna får tag på Usama bin Ladin och hans allierade. Om USA låter sig nöjas med dessa vidriga män och ställer dessa inför rätta där det behagar USA. Vad skall då hända?

Afghanerna lider i en omänsklig fattigdom. Kvinnorna förtrycks på ett avskyvärt sätt av talibanerna men även av den "gemene mannen". Kvinnor får inte göra något mer än att vara ett praktiskt redskap för och till mannen. Detta är ett skräckinjagande faktum.

Afghanerna lider inte bara fysiskt utan psykiskt av förtryck och vanära. Analfabetismen är stor och det finns knappt några ordentliga skolor eller sjukhus. Talibanerna kontrollerar nästan hela landet utom delar i norr där nordalliansen har en viss kontroll. Denna allians är dåligt sammansatt men även odemokratiska och inte mycket bättre än talibanerna. Det finns nog anledningar till att amerikanerna inte väntade på alliansens mobilisering och hjälp.

Landet är torrt och bristen på vatten är fatalt!

Omvärldens planer på att efter kriget i landet återinsätta den före detta kungen Zahir Shah, en över 80 år gammal gubbe som övervintrat på en liten ö utanför Rom är ännu dummare än dumheten i egen person. Samme man slog sig ner på tronen för ungefär 68 år sedan och störtades runt 1973. Under sin tid som landets monark ägnade han den mesta delen av tiden till att smycka sitt palats och lät tronen skötas av sin farbror och kusin i ungefär 30 år. Han höll sig med en livvakt rekorderligt pryd i en SS-uniform.

Sent 70-tal ville en pir vid namnet Sayyed Ahmad Gailani, släkting till kungen ge tronen tillbaks till den störtade kungen men då sa USA nej! Samme pir säger senare att det inte finns någon framtid för monarkin i Afghanistan.

Omvärldens plan på att återinsätta den gamle kungen förkastas av mig, majoriteten av Afghanerna och miljontals andra människor. USA var även emot det men nu måste de förstås hitta en "ledare" och en "lösning".

Är det fler än jag som tänkt tanken att när Amerikas bombningar och operationer i Afghanistan är fullföljda kommer de ge blanka fan i landet och dess lidande folk.
Ett av världens fattigaste folk!

Jag är övertygad om att när USA och dess allierade då inräknat Sverige dessvärre, är nöjda, när Bin Ladin och hans nätverk åtminstone i Afghanistan krossats och de fått de ytterst ansvariga för terrordådet i Amerika kommer de fortsätta sin antiterror bekämpning någon annanstans. Afghanerna kommer säkerligen få en hel del förnödenheter och kanske även pengar. Afghanerna behöver snarare biståndshjälp, hjälp att bygga upp landet efter talibanernas och Amerikas övergrepp.

Skolor, sjukhus, infrastruktur, myndighetsbyggnader etc. ska byggas eller repareras. Inte bara i städerna utan även på landsbyggen behövs barnomsorg och sjukvård. Vem hjälper Afghanerna med detta? Framförallt behöver de demokrati i dess rätta bemärkelse. De behöver folkligt anknutna representanter, val, valövervakare, parlament, partier och Allah vet vad?

Talibanerna är inte rättroende muslimer utan använder sig av Islam för att kunna utföra sina terrordåd och förtrycka sina antagonister. Afghanerna är troende på ett mindre militant sätt men behöver ändå lära sig en hel massa om Islam från grunden. Kvinnor och barn, ungdomar och män alla måste de ha rätt att få gå i skola och lära sig det som krävs för att gå vidare.

Landets system måste totalt revolutioneras.

Läste Göran Greiders kolumn i Metro idag. Det bör sägas att Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och att Metro är en helt genom usel tidning med undantag för Greiders och även en del andras skriverier. "Svenska folket stödjer USA:s militära angrepp på talibanregimen. Opinionsundersökningar och omröstningar på nätet pekar åt alla håll. Allra starkast är stödet för den militära aktionen hos borgerliga väljare - särskilt moderater - samt yngre män."

Vidare skriver han om att vi alla mer identifierar oss som amerikaner än afghaner om man bortser från att vi först och främst är svenskar. Greider menar även på att ytterst få svenskar har personliga band till den afghanska befolkningen och att känslor av identifikation därför är svaga.

Det riktigt intressanta i hans kolumn är just det han nämner i sin rubrik: "Straffa individer och inte folk". Jag ska inte referera hela Göran Greiders artikel men detta tåls att tänka på: "Problemet är att medier och politiker alltför motståndslöst har accepterat den definition av terrordådet som Buschadministrationen gjorde redan dag ett: attentatet sågs som en krigshandling riktad mot nationen USA och mot demokratin i allmänhet. USA utsattes för en krigshandling och då är det legitimt att svara med krig, ja att kalla det försvarskrig fastän det är världens fattigaste land man försvarar sig mot.

I själva verket är det ju rimligare att betrakta terrorhandlingen som ett brott. Brottet saknade motstycke i historien, men det utfördes av enskilda, inte av någon stat, och det var en brottslig handling som nästan hela världens befolkning fördömer."

Sedan avslutar Greider sitt resonemang med att brott inte bestraffas kollektivt och att många nu inser att oavsett vad precisionsbombningarna presterar drabbas och dör civila.

"Medkänsla och identifikation existerar huvudsakligen för individer på den egna sidan av fronten." Så avslutar han sin kolumn i dagens Metro. vad han vill säga och få fram kan vi alla förstå och jag uppmanar dig att läsa hela kolumnen!

Talibanerna hävdar att över 100 civila dött, CNN säger inte mycket om detta men bekräftar att 4 afghanska FN-arbetare mördats i Amerikas och Storbritanniens attacker.

Nu har USA gjort de inhemska vapenproducenterna glada och de har fått prova lite nya bomber och granater. Tänk så passande att de kunde göra det i ett gott syfte och dessutom få "hela" världen med sig!

USA tjänar pengar på krig!

Den som helt säger emot det argumentet ska gå till historien och läsa!

Jag vill veta vad, hur, när och varför USA och dess allierade ska bygga upp Afghanistan? Ge dom början på allt de själva har!? Jag vill försöka vända ANTI kontra PRO tänkandet till: Vad kan göras? När och hur?

Glöm inte att: SVERIGE GENOM SIN INSTÄLLNING NU FAKTISKT INDIREKT ÄR I KRIG!!!

Alla mina åsikter är väldigt SUBJEKTIVA och det är främst mina men även andras ord, meningar, tankar och åsikter!

Jag hoppas att vi kan få en nytändning i debatten, ett friskt medvetet-subjektivt förhållningssätt och kanske en mindre jävlig jargong!

Tack för mig.


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2001 14:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: