sourze.se

Jag vill inte kallas feminist

...när ordet klingar så illa.

I en tid när det är modernt att kalla sig feminist eftersom alla är det så växer behovet av att det ifrågasätts. Göran "HSB" Persson är det, Belinda Olsson är det, ja de flesta som uttalar sig i ämnet är det. Vem granskar feminismen?

Varför ska feminismen granskas? Tja, eftersom den blivit en folkrörelse så skadar det inte att hålla koll på den.

Ska feminismen innebära att makten flyttas till kvinnorna eller ska vi dela den jämlikt? Ska vi killar genmanipuleras, kastreras eller låsas in så att vi inte är potentiella våldtäktsmän längre? Ska penetration överges inom sexuella relationer eftersom det av många anses vara en dominant handling?

Tokerierna flödar när feminism är på tapeten. Manliga taxichaufförer är fixerade vid sina kvinnliga chaufförers klitoris enligt en kvällstidningskrönikör och tillika etablerad feminist. Skytte och Guillou är idioter enbart på grund av att de påpekat att tonläget bland många feminister ligger på skolgårdsnivå enligt en annan känd feministisk kolumnist. Initiativrika tjejer dödar sin egen aktion genom att mingla, som vilken mediakåt Baren-deltagare som helst, på efterfesten till den skönhetstävling de nyss försökt sabotera med ett fyndigt könsbetonat slagord på ett lakan. Och Göran Persson, den gamle feministen, är tydligen upprörd över att kvinnor inte tar sin roll som barnaföderskor på allvar. Theres no end to the possibilities!

Jag har tidigare efterfrågat konkreta exempel när vi män, aka "Satans Hantlangare", till vardags förtrycker kvinnor. Det var fanimej ingen lätt fråga, men en sak som hela tiden refererats till är "De fem härskarteknikerna". Efter ännu mer frågande kom äntligen en konkret hänvisning och fylld av nyfikenhet surfade jag iväg till www.yelah.net för att lära mig vad jag uppenbarligen missat.

Jag är ledsen feminister, men de fem punkterna är inte reserverade för kvinnor. Det är fråga om snyggt formulerade vardagssanningar som spaltats upp och förklarats på ett enkelt, lättförståeligt sätt, men det är inte en orättvisa i vardagen som enbart drabbar kvinnor. Det har alltid drabbat nya på arbetsplatser, folk en bit ner i rangordningen i gäng, mobboffret på skolgården och så vidare. Det är inte en typisk "man-förtrycker-kvinna"-företeelse utan snarare en effekt av vår flockmentalitet. Vi har många djuriska beteenden kvar trots all civiliserad yta.

Åh nej fan, det glömde jag, ser man på våra närmaste släktingar i djurriket för att lättare förstå vårt eget beteende mellan könen så nervärderar vi kvinnorna till apliknande varelser. Tydligen var detta inte kränkande för män eller så sket bara de feminister, som retade sig på den forskningen, i den delen av "problemet".

När jag är spydig angående "övertända feminister" så menar jag så kallade feminister som skyller all motvind i livet för kvinnor på könsdiskriminering. Dom lyfter bort fokus från de verkligt viktiga frågorna genom att göra delar av diskussionen outhärdligt löjlig... Och det är så sorgligt eftersom feminismen egentligen ska vara något att kämpa för.

Men JÄMLIKHET är jag för. Det ska vi kämpa för, tillsammans. Genom att döda fördomar, traditioner och invanda mönster som ger män övertaget inom områden där detta ej är befogat.

Referenser:
De fem härskarteknikerna
Länk: yelah.net

Är jag helt dum i huvudet?
Länk: sourze.se
Länk: sourze.se
nej det är inte ett trick för att få många läsare, artiklarna är gamla och döda men förklarar min syn på vardagsfeminismen lite mer ingående... om någon bryr sig eller vill ha underlag för att trycka till mig riktigt ordentligt :-


Om författaren

Författare:
Krister Hallberg

Om artikeln

Publicerad: 10 okt 2001 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: