sourze.se

Jag fördömer detta...

Krig är vidrigt. Krig är brott mot de mänskliga rättigheterna. Talibanerna och Amerika är brottslingar och det är skrämmande.

Jag fördömer detta.

Jag fördömer talibanernas förtryck mot den afghanska befolkningen och främst mot deras kvinnor.

Jag fördömer omvärldens anfall mot Afghanistan för att "utrota" terrorismen.

Vi är som många före mig sagt alla afghaner. Alla trollbundna eller trötta på Amerikas övertramp.
Den 11 september skedde något avskyvärt som föder rädsla och ilska hos mig.

Söndagen den 7 oktober, mer än 3 veckor senare, sker något som får mig att kräkas av avsky och rädsla.

Våld föder våld och hämnd är ett destruktivt beteende. Den internationella terrorismen har inte sitt huvudsäte i Kabul. Den finns överallt. I parlament och öknar. I senater och på landsbygden. Talibanerna bedriver en avskyvärd terrorism och den ska givetvis bekämpas men inte med bomber.

Jag vet att de flesta som läser detta frågar sig vad dom annars ska göra. Jag har inga svar på lösningar men givetvis förslag. Genom ekonomiska angrepp och fredliga politiska medel kan man stävja deras framfart. Genom att demokratiskt stödja motståndsrörelsen i Afghanistan och hjälpa till att krossa talibanerna på en politisk nivå, att få folket att våga tycka annorlunda, att ge folket det stöd, fysiskt som psykiskt för att kunna slå tillbaka.
Det fungerar i längden.

Men USA vill se blod. Tid är pengar i vår världsordning. Läs "Den sinnliga resan". Jag mår riktigt illa när George Bush hävdar att inga civila ska drabbas av attackerna mot landet. Inga oskyldiga människor ska mördas. Vi talar om en befolkning som dagligen blir förtrycka av fundamentalistiska talibaner. Vi talar om ett fattigt och utsatt folk. Vi talar om en av världens absolut fattigaste befolkning.

Det finns inte många krig där civila skonats från lidande.
Amerika har försökt de närmaste dagarna att på det politiska planet förankra sin mottattack hos omvärlden. Genom att skicka Powell på missionståg i Mellanöstern för att förklara för de "dumma" muslimerna läses "våra vänner" muslimerna att Amerika givetvis måste slå tillbaka mot världsterrorismen.

Det förvånade mig att USA trots allt väntade. Att de rådgjorde med andra länder och världsomspännande organisationer. Att dom sköt upp dumheten som nu förlöstes. Detta är något nytt. Bush skriver historia på ett sätt. Men mannen är ett unikum i sig och har numera slutat att förvåna mig. Han är kapabel till vad som helst. Amerika har inlett en hetsjakt på terrorister med världens mäktigaste farligaste man i spetsen. Det är inte konstigt att man blir rädd. Mörkret faller över Malmö och mörkret äter upp mig inifrån men det är nog ingen större förlust, eller vad säger du Sebastian Weil?


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2001 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: