sourze.se

Ett radikalt fittstim efterlyses!

Vem är feminist? Vad är feminism? Kan man vara liberal och feminist? Måste man bränna bh:n och slopa smink för att vara feminist?

Det här med typiskt manligt och kvinnligt är ju en sjuhelsikes intressant filuring. I min kurs kommunikativ svenska snuddade vi på ämnet kön och språk. Finns det typiskt manliga ord eller typiskt kvinnliga sådana? Ordet "förtjusande" är det kanske inte så väldigt många pågar som använder. Vi hade en kille i klassen som hävdade att mascara och läppstift är typiskt kvinnliga ord. Då skrattade jag och likaså föreläsaren.

Jag tror givetvis att allt är betingat. Det finns inga typiskt manliga eller kvinnliga ord. Men det finns typiskt kvinnliga och manliga beteende som alla vi borde hjälpas åt att revidera. Vi ska alla givetvis få vara män och kvinnor. Klä oss och sminka oss som vi vill. Men behöver en tjej röka och gå på ett visst sätt bara för att vara kvinnlig?
En rabiat variant av feminismen idag går allt som oftast ut på att särskilja könen och betona allas lika rättigheter, vilket är väldigt viktigt.

Men är vi då så olika som en del vill få oss till? Jag tvivlar. Rent psykiskt skiljer det oss inte så mycket. Instinkter som moders och fadersinstinkter liknar varandra mer än vi tror.

Många av mina väninnor läser genus på högskolan i stan. Där lär dom sig mycket om att skillnaderna på män och kvinnor är förlegade fördomar och attityder.

I vårt nya, hurtiga, moderna samhälle borde vi kunna fräscha upp våra ingrodda attityder och inse att vi alla är människor.

Vi har samma behov och ska givetvis behandlas lika. Den liberala varianten av feminism går ut på att bra kvinna reder sig själv.
- Det är ju bara att gå upp och löneförhandla själv! Var inte fånig, stå på dig! GO GIRL!

Det är skrattretande. Vänstern är uteslutande den enda sidan av blocket som kan och vill praktisera feminism och att högern bara försöker sno åt sig en av vänsterns viktigaste paroller är just det, skrattretande.

Så är då feminismen något att satsa energi på? Självklart, men begreppet innefattar så mycket olika ting och tycken. Så det är kanske dags att mötas någonstans och skriva en feministisk bibel som vi kanske kan utgå ifrån när vi lägger fram våra krav på dagens politiker.

Vad utmärker då kvinnliga feminister. Hängbröst, osminkat och rakat hår. Knappast. Den stereotypa feministen är svårdefinierad. Det är nog viktigt att våga tycka och tänka men även våga vara sig själv kvinna som man.

För om vi män var de förtryckta hade jag nog ändå velat vara lite grabbig till utseendet för annars hade jag mest tappat bort mig själv. I den fantastikst kloka och roliga boken "Egalias döttrar" vänder Gerd Brantenberg upp och ner på vårt patriarkat och jag rekommenderar varmt denna bok.

Jag uppmuntrar alla dem som kallar sig feminister att göra ett eget program, där man utgår från sina åsikter och understryker sina krav. Det finns nu även ett antifeministiskt nätverk. De står nästan för samma sak som "vanliga" feminister men inser att det gått inflation i begreppet och därför provokativt nog lägger till ett anti.
Nåväl, det finns mycket att säga, men jag har inte sagt mitt. Fast jag vill ju ingalunda att du ska somna nu så jag avslutar med att säga att ett kollektivt och radikalt fittstim med konkreta och direkta lösningar på orättvisorna är att eftersträva.

Upp till kamp töser och grabbar.


Om författaren

Författare:
Jens Larsen

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2001 14:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: