sourze.se

Ät mer p-piller!

P-piller är aldrig farliga.

Ja det verkar nästan att man blir överöst av detta att man ska äta p-piller och att det är absolut den bästa preventivmetoden och att det inte finns några risker alls.

EU avråder nu att kvinnor som ska äta p-piller för första gången från att börja använda tredje generationens p-piller eftersom några dödsfall misstänks ha samband med p-piller.

I Sverige har nio kvinnor dött efter de fått blodpropp av tredje generationens piller. Men av gynekologer och barnmorskor får man ofta höra att "Oh, nej de kan inte se några speciella farliga biverkningar av p-piller".

Om en kvinna då säger att jag blev dålig på det eller det sättet blir ofta svaret att JUST den biverkningen är MYCKET ovanlig och att de aldrig hört talas om den. Börja erkänna för kvinnor när ni skriver ut och informerar om p-piller att de har vissa risker och att alla kvinnor absolut inte mår bra av dem.

Man kan faktiskt dö av dem om man får en farlig propp. Man behöver inte ha blodpropp i släkten för att vara i riskgruppen utan man kan faktiskt om har otur vara den första i släkten som har lätt att få proppar. Det är jag själv ett bevis för.

Jag tycker även att det skulle erbjudas att kvinnan som funderar på att börja äta p-piller får ta ett blodprov för att se om det möjligen är så att hon tillhör dem som lätt kan få blodpropp. Visst dyrare för vården, men hur mycket är ett liv värt? Det är kvinnan som skall äta dem och man har rätt att veta hur den påverka kroppen.

Till sist, vissa kvinnor mår bra av p-piller och får inga probelm. Fine. MEN många mår INTE bra, får blodproppar som kan utsätta livet för livsfara.


Om författaren

Författare:
Helena Olsson

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2001 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: