sourze.se
Artikelbild

Nåt som gör mig förbannad...

Varför ska man tycka synd om...

Nåt som gör mig förbannad är när folk tycker synd om alkoholister och narkomaner... Varför är det synd om dem?! Jag vet att många inte håller med mig, men jag tycker att de har gjort sitt val. Det finns till och med dem som säger att alkoholism är en "folksjukdom". Hur kan det vara det?!

Jag har själv växt upp med en mamma som tyckte att drogerna var viktigare än sina tre barn. Det var inget som barn över huvudtaget ska behöva uppleva. Mina "vanliga" dagar bestod av att åka tvärs genom hela stan för att lämna min lillasyster på dagis, sen tillbaka till min skola som låg precis där vi bodde. Efter skolan fick jag åka och hämta syrran och efter det hem och laga mat. Var också tvungen att ge katterna mat och fixa deras låda. Hade jag tur orkade mamma gå till sin skola. Ibland var hon borta i flera dagar och ingen talade om för mig var hon var. Min pappa kämpade för att vi skulle slippa bo där, men socialen "bokade" tid med mamma. Så när de, socialen, kom fanns det inget att anmärka på... I nästan ett års tid fattade socialen inget. Inte förräns polisen kom och gjorde husrannsakan klockan fem på morgonen, då kopplade socialen att något inte stämde. Efteråt har jag fått höra att jag hade åkt till min pappa med syrran och pappa frågade var mamma var, jag sa att vi inte hade sett henne på två veckor. Jag och min bror har, tydligen, gått nere på stan mitt i natten och samlat tomburkar. Då var vi 10-12 år gamla. Jag själv har försökt att blockera denna tid och har lyckats ganska bra. Men tro inte att jag någonsin kommer tycka synd om "såna" människor...

Själv så har jag aldrig använt narkotika, även om jag har varit nyfiken på det. Då finns det dem som tycker att jag har varit stark, med tanke på vad jag har varit med om. Det handlar inte om att vara stark, tycker jag, det handlar om att ge fan i sånt som man vet inte är bra för dig och din kropp. Jag var tvungen att växa upp alldeles för fort och i vissa fall kanske det är bra. Har försökt prata med mamma om hur jag känner men vi har inte så bra kontakt. Nästan ingen alls. Och det känns som om det kvittar. Så kan någon tala om för mig varför man ska tycka synd om alkoholister och narkomaner för?!


Om författaren

Författare:
Viveka Lundbom

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2001 14:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: