sourze.se

För dum för att koka vatten?

Naturlagar går inte att ändra på. Vatten kokar på hundra grader. Marknaden styrs av människor.

Människan har i alla tider försökt påverka naturlagar. Alkemister har försökt göra guld av sten och indianer har försökt styra vädrets krafter. Båda med samma resultat.
De flesta av dessa naturlagar har vi idag kommit underfund med och försöker därav inte genomföra det omöjliga. Det konstiga är dock, att den lättaste och mest självklara av lagar försöker tusentals människor än idag att sätta sig över. Det är nämligen naturlagen om att människan har en fri vilja.

Att folk än idag inte förstått att människor har en egen vilja och vill aggera efter den är bisarrt i dagens upplysta tidsepok. Denna fria vilja, människans inneboende kraft, är det som ligger till grunden till det vi kallar marknaden. Marknaden är nämligen summan av alla individers önskningar.

Marknaden kan beskrivas i termer som, optioner, terminer, warranter, aktier, fonder, ränter, obligationer och valutor. Men i grund och botten så handlar det bara om en enda sak. Och det är att två eller flera människor kommer överrens om att handla.

Om du målar en bild och jag tycker om den, och du vill sälja den för tusen kronor, och jag köper den för tusen kronor, så går vi båda lyckligare därifrån. Gott folk, det är detta som kallas handel; en frivillig överrenskommelse där båda efteråt är nöjda, allt annat är socialism eller fascism.

Grunden till att marknaden blivit så komplex är väldigt enkel. För i tiden bytte man varor med varandra. Men om du idag vill köpa en banan och dessutom vill betala med en tavla du målat, men en tavla som kanske inte tilltalar de som odlar bananer, utan mig som tvättar fönster, så säger det sig själv att byteshandel skulle bli mycket komplext i längden. Därför har marknaden tagit fram andra lösningar.

Men säg nu att jag som fönsterputsare som vill köpa en tavla av dig som konstnär. Du vill ha tusen kronor, men jag är bara berädd att betala sjuhundra. Men om du måste ha minst tusen för att kunna klara ditt uppehälle så får du helt enkelt hitta en annan köpare eller byta jobb. Detta kallas marknaden.

Och med marknadslagarna kan man göra precis som med vatten, tumma lite på gränserna. Vatten kokar normalt vid 100 gradar. Men om man ändrar lufttrycker och lite andra omständigheter så kan man båda flytta upp och ner på kokpunkten. Men det är inget tillstånd man kan upprätthålla en längre tid. Precis som man inte kan förbjuda marknadslagarna och tro att världen kommer fortsätta fungera som den alltid har gjort.

Sovjet försökte, Kina försöker delvis fortfarande, Nordkorea kämpar på och EU har kommit en bra bit på vägen. Men till slut så måste man inse faktum. Vatten kokar på 100 gradar, marknaden styrs av individers fria vilja.

I mitt ovan nämnda exempel skulle en förändringa av marknadslagarna innebära att vi t.ex. bestämmer oss för att värna om alla konstnärer och just du tillhör den utvalda skara vars tavlor får ett enhetligt pris på tusen kronor. Men ingen vill betala tusen kronor för tavlan så ingen köper den. Då går man in och subventionerar priset. Du får trehundra kronor av staten för varje såld tavla. Du kan altså helt plötsligt tjäna tusen kronor på dina tavlor, genom att sälja de för sjuhundra och få trehundra av staten. Problemet är att de trehundra du får av staten förmodligen inte växer på träd utan kommer ur samma ficka som betalar sjuhundra för dina tavlor. Det betyder att jag i praktiken ändå tvingas betala tusen kronor för dina tavlor även fast jag bara ansåg mig ha råd att betala sjuhundra. Så jag köper då antingen färre tavlor eller vill betala ännu mindre.

Då tvingas staten gå in med ännu fler subventioner och regleringar och det hela blir en ond cirkel tills allt faller.

Kostnaden av att försöka rädda en målare blir två personer, nämligen målaren och fönsterputsaren. Om vi inte hade reglerat från början hade målaren kunat byta till något jobb som passar honom bättre, och bli ersätt av en mer effektiv alternativt bättre målare, som fönsterputsaren är beredd att ge tusen kronor för en tavla.

Vatten kokar på hundra grader, marknaden styrs av individers fria vilja. Det är naturlagar. Enligt Sokrates lära bevisar man naturlagar genom att betrakta naturen. Överallt där man försökt sätta sig över marknadslagarna så har det gått lika illa. Soviet som det mest framstående exemplet.

Och EUs jordbrukspolitik har slagit in på samma väg. Och lita på mig, den kommer att haverara inom några år om den inte förändras drastiskt.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2001 09:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: