sourze.se

Var exploderar det härnäst?

Västvärlden är skakad. Men den som kommer lida mest av gårdagens attacker är varken USA eller demokratin.

Plötsligt kom allt hat, alla fördomar upp till ytan. På jobbet spekulerades det om talibanerna, palestinierna och Saddam Hussein. På TV spekulerades det mest kring Usama Bin Laden, mannen som kanske ligger bakom dådet porträtterades i ett reportage. På västbanken dansades det på gatorna. Över hela världen växte fördomarna och hatet mot muslimer och araber. Statschefer och experter föreföll överens. Det var inte bara ett meningslöst blodbad, ett attentat riktat mot USA, det var ett attentat mot demokratin.

I TV-rutan fick svenskar på stan uttala sig om läget, en del hade släkt i närheten, några jobbade på en byggnad på Klarabergsgatan med samma namn som katastrofbyggaden, andra pratade om ett tredje världskrig. Vi hade sett det förut på film. Nu var det plötsligt på riktigt.

Vi har alla döttrar, söner, syskon, föräldrar eller vänner som har varit i New York. Kanske har vi själva varit där och sett World Trade Center. Seinfeld är allas favoritprogram, eller kanske "På spaning i New York".

Varje dag sker attentat mot demokratin, varje dag begås bara mer eller mindre övergrepp på och av mer eller mindre viktiga stater och människor. Idag påminde det om en maffig hollywoodfilm, Manhattan i lågor och en elak arab i skägg i rollen som fienden.

Tony Blair pratade om den nya tidens ondska, som bygger på religiösa fanatiker som saknar respekt för mänskligt liv. Han kunde pratat om judiska bosättare, men det gjorde han inte. I New York misshandlades taxichaufförer med arabiskt utseende. En man i keps pratade om att göra en "parking lot" av de där länderna, vilka länder förstod jag aldrig riktigt.

Denna tragedi kommer inte skaka USA eller västvärlden i grunden. Det verkar kanske bara så nu. Den kommer slå betydligt hårdare mot palestinier, araber och andra "suspekta" muslimer än mot den amerikanska staten eller dess befolkning.

Vad kommer hända med fredsprocessen i Palestina nu? Hur ska amerikanerna någonsin känna något annat än misstro mot omvärlden utanför väst? Vilket är nästa land att råka ut för USA:s bombplan? Kommer det vara extrasändningar på TV då?

De människor som dog kommer aldrig få livet åter. Det är en tragedi för hela världen. Men det är inte västvärlden som kommer få lida mest.


Om författaren

Författare:
Mårten Mellberg

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2001 17:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: