sourze.se
Artikelbild

Terrordåd eller välgörenhetsaktion?

USA skakas av terroristattentat. Bush talar till folket och fäller krokodiltårar. Han anklagar terroristerna för feghet det till trots att de smällde huvudena i Pentagon...

Somliga korkar nog upp en, för speciella tillfällen, flaska champagne och hyllar det faktiska. Politiker och journalister världen över sitter förvånade i tv-soffan och undrar över hur det kunde hända. Dollarn rasar och folk förtvivlar över kursras. Räntan sjunker, så visst jubel dock. I slutändan handlar det ändå alltid om ekonomi.

Äntligen sätter någon in full kraft mot världsnationen USA som mer än en gång genom världshistorien lägger näsan i blöt. Nu söker man efter förövarna och följden lär bli hämnd. Är ett tredje världkrig i sikte?

Man talar redan om ett modernt krig med terrorinslag. Blair talar om ondska och extrema terrorister. Ryssland har ännu inte uttalat sig men bevakar säkert hela händelseförloppet under sträng uppmärksamhet. Själv är jag förvånad över världens förvåning då detta har varit väntat. Hatet mot USA är stort och mäktigt. Man kan tycka att de får vad de förtjänar. Man talar om demokrati och demokratiska metoder och att dessa aktioner ska stävjas med dess medel. Men när en nation som USA väljer fram en världshärskare under så kallade demokratiska former är det inte givet alla att rösta och när valet är över visar det sig att de egentliga siffrorna över valdeltagandet i runda tal rör sig om 20 procent. Kan man då tala om demokrati?

Dumfolket i USA skakas i sin falska trygghet och gråter ut sin chock och förvåning i tv-rutorna världen över. Jag känner naturligtvis sorg över tredje part som ju alltid blir offer under sådana här omständigheter och jag går inte alls till Mellanösterns försvar, om de nu alls är skyldiga. Man har varit snabb och kanske alldeles för snabb i sina utpekanden av Mellanöstern. Faktum är att det kan vara vem som helst. USA har många fiender. Vem som än ligger bakom har planerat väl och lyckats nå sitt mål. Många jublar världen över och ett krig kanske inte är långt borta. Kanske välbehövligt? Inget händer som inte ska hända och det är nog inte för inte som världen utsätts för ständiga naturkatastrofer. Attentatet mot USA var väntat. Människor har tröttnat och moder jord har ledsnat. Det här är bara början.

Bush letar syndabockar när han är den enda. Det man ger ut slår med dubbel kraft tillbaka mot en själv. Om det är en enskild människa eller en hel nation spelar mindre roll.


Om författaren

Författare:
Maria Zarga

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2001 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: