sourze.se
Artikelbild

Stockholms tunnelbana skiter i mig!

Jag kom nyligen ut ur garderoben.

Så här är det: jag går taskigt och började därför använda rullstol istället för att slösa mina krafter på förflyttning. Klokt, tyckte jag, men numera får jag lägga krafterna på att peka på bristerna i tillgängligheten i offentliga miljöer. Ändå är jag bara rullstolsburen. Handikappad light med andra ord

Jag har "outat" komplett. Jag drar mig inte för att gå till krogar jag inte varit på förut. Det är viktigt att såna som jag syns på gator och torg, på fik och restauranger. Att andra, fullt fungerande människor ser mig och fattar vad som kan vara jobbigt.

Liten scen från idag. Jag skulle åka tunnelbana från Skanstull till Medborgarplatsen. En enda hållplats med gröna linjen. På perrongen möts jag av ett glapp och en nivåskillnad mellan kajen och tåget som gör att någon måste hjälpa till. Inte hela världen. Det finns många vänliga själar i Stockholm.

Men när jag kommer fram till Medborgarplatsens spärr är hissen till gatuplan trasig. Någon annan hiss finns inte. Jag frågar spärrvakten vad jag ska göra. Han ger två förslag. 1 Åka till Slussen och ta hissen där för långt. 2 Att han tillkallar hisstekniker kan ta flera timmar. Det ena förslaget är sämre än det andra.

Det hela slutar med att jag får hjälp av en kvinna med barnvagn även hon bekant med tunnelbanans begränsningar som går med mig i armkrok uppför trappan. Som tur är kan jag med möda gå upp för en trappa. Sedan bär hon upp min rullstol. Ängel.

Jag har nu några frågor till Connex/SL:

1 Kan ni med denna berättelse i gott minne påstå att tunnelbanan är handikappanpassad?

2 Vem är idioten som räknat fel i höjd på de nya tunnelbanevagnarna och vad tänker ni göra åt det?

3 Varför finns det inte hissar vid varje tunnelbaneuppgång?

4 Varför finns det inte en hemsida där man snabbt kan se om stationen man tänker åka till har en för tillfället fungerande hiss?

5 Varför kan ni inte medverka till att göra samhällets kostnader för färdtjänst mindre, när vi rörelsehindrade gärna gör det?

6 Varför kan ni inte anlita en rörelsehindrad som konsult innan miljardinvestingar i form av nya tunnelbanevagnar görs?

7 Är ni inte intresserade av att ha mig som kund på t-banan?

Riktar samtidigt ett erbjudande till samtliga politiska partier i kommunalvalet 2002:

KÖP MIN RÖST! Det parti som lovar att arbeta för en förbättrad kollektivtrafik får utan vidare fritt använda mitt röstkort nästa år. Den först inkomna intressenten belönas dessutom med en blomsterkvast och en strut karameller!


Om författaren

Författare:
Pierre Usselmann

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2001 09:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: