sourze.se

En söt liten baby

Otroligt vilka framsteg man måste ha gjort på 23 år, ja jag är ironisk.

Hon heter Isa, det har hennes mamma och pappa redan bestämt när hon låg i magen. Hade hon inte varit flicka så skulle hon ha hetat Tor, men nu är hon ju flicka. Kvällen innan hon föddes så hade hennes mamma värkar och ville åka in till BB då det var hennes första barn och hon inte är expert på barnafödande och det skulle kännas tryggare att vara i tid på BB än att kanske åka för sent och föda i bilen på vägen.

Fast nu för tiden är det väldigt viktigt att man kommer precis när man ska ha barn fast det är så svårt att veta. Sen när man fått barn så ska man hem innan alla prover är tagna på babyn och innan man kommit igång med amningen. Man får komma tillbaka till sjukhuset för att ta prover på babyn efter någon dag, tur att man har bil då så man inte behöver åka kommunalt med en alldeles ny baby.

När jag fick barn för mer än 20 år sen så blev dom nästan arga på mej då jag inte kom in snabbare än jag gjorde, jag var nämligen en väldigt lugn och säker blivande mor och hade nära till BB så jag åkte inte förrens jag kände att jag verkligen behövde. När jag sen ville hem efter några dagar så tittade man konstigt på mej och sa att jag skulle stanna åtminstone en vecka för babyns bästa, så då gjorde jag det.

När jag låg på BB så var det många förstagångs-föderskor, precis som jag, fast med den skillnaden att dom var äldre och en del av dom hade inga småsyskon som jag hade och vilket gjorde mej säker i rollen som mamma då jag hade tagit hand om bebisar tidigare.

Mammorna på BB hade en sköterska som kom in och pratade barn med dom och hjälpte till att byta blöjor och visade ammnings teknik och hjälpte till när man fick mjölk- stockning och spruckna svidande bröstvårtor. Jag visste inte ens om att man som nyförlöst mamma fick en hormonsväng som kunde göra en djupt ledsen efter en förlossning eller att man hade något som hette avslag och blödde i 4-6 veckor efteråt. Det fanns kom-i-gång gympa för mammorna och man kunde få lämna babyn i barnsalen om man behövde sova ut efter en svår och långdragen förlossning.

Vad har hänt på dessa 23 år som gör att man ska åka hem inom ett dygn ?

Jag som fick konstiga blickar på mej då jag ville hem efter tre dagar...

Suzanne, farmor till Isa.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2001 13:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: