sourze.se

En mjuk luden hästmule

Delar med mig av en känsla som egentligen inte går att beskriva.

Parkerar och går ur bilen, möts av en glad farbror som ropar,
-Var har du din häst nånstans, här eller?
Överväger för en stund att svara "Under huven", men jag inser att farbrorn som frågar tillhör den kategorin av människor som inte har bilar som intresse och det skulle bara uppstå en pinsam tyst stund innan han skulle förstå att jag skojade om HP, horsepower, hästkrafter under huven, motorns kraft. Jag svarar att jag inte har med mej egen häst utan ska gå kursen och låna häst.

Farbrorn tittar ner på mina fötter och ser mina nakna tår i sommarsandaler, han tycker nog att det ser konstigt ut med en häst människa som kommer i sandaler, hästar kan ju faktiskt trampa en på fötterna och det kan göra ont.
Eftersom jag förstår vad han tänker så svarar jag automatiskt att jag har med mej andra skor, kan bara inte köra bil i klumpiga kängor och mina fötter har inte varit i ett par riktiga skor sen tidigt i våras.

Jag tar fram min ryggsäck och tar ut mina stövlar med halvskaft och tvingar in mina fötter först i ett par strumpor och därefter in i stövlarna. Jag ska på en kurs i hästmassage. Ja, jag vet att det låter snurrigt, varför massera hästar när det kan finnas människor som behöver massage.

Har ridit i flera år när jag var barn och tonåring och sen träffade jag en man som inte tyckte om djur, vete fasingen hur det gick till, sen blev hans prioritet på pengar inte mina ridlektioner utan hans hobby i första hand och som dum tjej så gick jag med på det mesta i många år. Längtade vansinnigt efter att ha en hund eller rida ut nån gång ibland men det blev lagt på hyllan tills jag en dag gick med i en ridklubb på min arbetsplats och red ut 2 eller 3 gånger per år trots min pojkväns högljudda protester om att vi inte hade råd och att jag luktade skit när jag kom hem. En dag hade ridklubben på jobbet bjudit in alla medlemmarna till en tema kväll i ett stall för att få prova på hästmassage, det var dessutom gratis så varför tveka.

Det var en härlig kväll med allt som ingår i ett stall, bara närheten till hästarna, stall lukten som inte alls luktar skit utan något annat obeskrivbart. En blandning av halm, hö, kraftfoder, läder och varm häst samt hästarnas alla ljud; fnysninar, gnägganden, stamp med hovarna och lite kickande i boxväggarna. Jag blev helt tagen och upplevde igen känslan som jag haft när jag som barn ryktat och borstat hästar.

Det gick ett år och ibland när jag vaknade mitt i natten stressad av för mycket jobb, taskig ekonomi och en otäck separation från exet som inte gillade djur, då tänkte jag på stunden i stallet och blev så lugn till sinnes att jag helt sonika bara somnade om bara jag snuddade vid tanken på att stå tätt intill en häst.

Jag tänkte på det här så ofta att jag till slut anmälde mig till en kurs i hästmassage och jag träffade ett gammalt sto som hette månsten, vi var tre som skulle öva massage på henne. En instruerade, en masserade och en höll i grimman. Vi turades om men jag höll i grimman istället för att instruera och fick alltså hela tiden antingen massera eller hålla i hästens grimma. Det är en så fullständig belöning att hålla i hästen när den blir slapp i halsen och lutar mulen mot min arm där jag står med bara en kortärmad tröja och får den bara mulen mot mitt skinn. När hästen blir relaxad så gäspar den och tuggar lite, slickar sej runt mulen och bara vilar hela sin mule mot min bara arm som håller i grimskaftet.

Om hästen blir riktigt relaxad så kurrar det i magen och ibland så kan den till och med, nää föresten det låter inte så mysigt med en häst som fiser när den är relaxad, men du vet att du har gjort ett bra jobb när det pyser till.

Varm, mjuk, luden hästmule, vet inte vem som fick ut mest av det hela, jag eller hästen.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2001 12:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: